okToBERfeSt


Met Lotte Geeven, Toni van Tiel en Ingmar König
Tentoonstelling: 20 oktober t/m 16 november 2013

De donkere maanden die in aantocht zijn vormen voor Hotel Maria Kapel aanleiding voor de tentoonstelling Oktoberfest. Hoe banaal dat volksfeest ook mag zijn, de tentoonstelling is het tegenovergestelde. De tentoonstelling is een ode aan de verbeelding en biedt de kijker nieuwe perspectieven om de werken in de tentoonstelling te beleven.

Toni van Tiels werk bestaat uit een steeds uitbreidende collectie tekeningen waarin hij voorstellen doet voor sculpturen en installaties in de openbare ruimte. Het zijn utopische ideeën, soms grappig, soms megalomaan. Al zijn ontwerpen zouden uitgevoerd kunnen worden, maar dat hoéft niet. Zijn kleine realistische tekeningen zijn zo helder dat het idee direct in het hoofd van de kijker materialiseert. Voor zijn presentatie in Hotel Maria Kapel richtte hij de balustrade dusdanig in dat je zo dicht op de tekeningen staat dat je je er als het ware in bevindt.

De kapel is door Lotte Geeven en Ingmar König gebruikt om een grafisch gebied te bouwen waarin zij een film hebben opgenomen. Deze film, waarin het beeld zich bevindt tussen plek en object is onderhevig aan een constante staat van transitie waarbinnen de menselijke handeling ten opzichte van het verstrekken van tijd parallel aan elkaar bewegen als twee autonome krachten. Het geconcentreerde ritueel van onderhoud binnen dit tijdelijk patroon heeft een abstracte gelijkenis aan handelingen in het landschap of in een fabriek, maar blijft toch ongedefinieerd.

De tentoonstelling is tot stand gekomen met ondersteuning van het VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en Gemeente Hoorn.