InTO tHe MysTiC


Sybren de Boer
16 mei – 27 juni 2015
Artist talk 30 mei, 20.00-21.30

Het project dat Sybren de Boer tijdens zijn residency bij HMK ontwikkelt, vindt zijn oorsprong in de brand die in 1877 de Mariakapel grotendeels verwoest. De Boer is met name geïnteresseerd in hoe deze gebeurtenis een transitiemoment is voor het gebouw. Hoewel er sinds de brand meerdere invullingen aan de kapel zijn geweest, bezit deze gebeurtenis een zodanig iconische kracht dat het aanleiding geeft tot meerdere mogelijke vertellingen. Door het weer inbrengen van een mythologische vorm van verwoesting wil De Boer een tussenfase creëren die de potentie heeft voor nieuwe rituelen en verhalen.

Een dergelijke verwoestende kracht vindt de kunstenaar ongeveer 130 kilometer ten noorden van Hoorn op de bodem van de Waddenzee. Hier bevindt zich de Zuidwal vulkaan: de enige vulkaan die Nederland rijk is. Door deze vulkaan in de Mariakapel te doen herrijzen, reconstrueert De Boer een verborgen geschiedenis die vanwege de onoverzienbaarheid van de gevolgen verzwegen is. Door de bouw van de krater, ontstaat er een nieuwe fase in het bestaan van de kapel, zoals ook de brand van 1877 ooit de overgang inluidde naar een nieuwe invulling. De Boer wil dit ongedefinieerde moment inzetten als mogelijkheid tot improvisatie en associatie: een plek waar het gangbare een mysterie wordt en het alledaagse speciaal.

Into the Mystic maakt deel uit van een serie werken onder de titel In Search of Golden Adventures. In deze serie giet De Boer verhalen en avonturen in een materiële vorm zonder de gebruikelijke elementen van een narratief, zoals een dialoog of personages. Deze werken zijn geïnspireerd op de logica, de visuele beeldtaal en de predigitale special effects van sciencefiction films uit de jaren zestig en zeventig. Het genre creëert bij uitstek ruimte voor gedachte-experimenten omdat het een lossere benadering van logica en rede toestaat. De werken suggereren hierdoor nieuwe verhalen, maar het is een belofte die alleen vervuld kan worden door het publiek. Eerder in deze serie verschenen al Unscheduled Course Correction (Locatie Z) en Shit is the New Gold (Baracca).

Op 30 mei vindt van 20.00 tot 21.30 uur een kunstenaarsgesprek en filmavond plaats in Hotel Maria Kapel. De filmavond is door Sybren de Boer samengesteld en bestaat uit een collage van fragmenten uit diverse films en documentaires die een directe of indirecte inspiratie vormen voor dit project en de overkoepelende context van In Search of Golden Adventures.

Fotografie door: Johannes van Assem

 

Deze residency en tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, de gemeente Hoorn en Stroom Den Haag.