RemiGarE necesse est vivere non est necesse


Seamus Cater & Pawel Kruk
27-31 mei 2015

Onder de vlag van Hotel Maria Kapel, presenteren Pawel Kruk en Seamus Cater een serie performances getiteld Remigare Necesse Est Vivere Non Est Necesse in de historische havenstad Hoorn. Gemaakt tijdens een werkperiode van twee maanden waarin ze zich vertrouwd hem gemaakt met de lokale omgeving, doet deze serie van één op één performances op het water, de deelnemers afvragen: ‘wie zijn deze vreemdelingen, kunnen we ze vertrouwen?’

Voor de performances wordt steeds één passagiers uitgenodigd op het water in een kleine roeiboot en nemen de kunstenaars de levenden figuurlijk mee naar de onderwereld en weer terug. Is het mogelijk om een betekenisvolle relatie met een vreemdeling te ontwikkeling in zo’n korte tijd, in een dergelijke beperkte omgeving? Remigare Necesse… adresseert gevoelens van angst, nervositeit en hoop, met een polyfonie van zintuiglijke informatie, waaronder spraak, muziek, zang, rituelen en situatie. In een poging om deze emoties te ontdekken, streven de kunstenaars ernaar om eventuele gevoelens van claustrofobie te compenseren met een prozaïsche, bescheiden kwaliteit van woorden en geluid, en vragen zij u om samen met hen het ondenkbare te overwegen op een reis van onbepaalde schaal.

_____________

Het lied dat speciaal voor deze performances gemaakt wordt, zal worden vastgelegd op een 8″ plaat. De kleine oplage van 50 zal met de hand worden gemaakt door meester platenmaker Sebastian Buczek. De covers voor de platen zal bestaan uit een reeks van 50 originele tekeningen van Cater en Kruk. De plaat zal beschikbaar zijn voor verkoop bij HMK.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, de gemeente Hoorn, Leerwerkbedrijf Oostereiland en de volgende personen en bedrijven: Bart Treuren, Tom Parkinson, James Beckett, Alena Alexandrova, Leonie Kruizinga, UnicornTeam BV, Daniël Dennis de Wit, Productiebureau Zorro, Agata Marszalek, Kapsalon Black en Blond, Boekweit|Olie, Willem van Duin Assurantiën, Martha Jong, Kaap Hoorn Accountants & Adviseurs B.V., Revka Bijl, Jos van Tol, Edward Thomson, Petra Heck, Jose van Amstel, Anouk van Reijen, Slijterij t Fust, De Kookwinkel, Jolien Pronk, De Trek Hoorn.