That Which Carries, That Which Pulls – Video Art From Bangalore


Archana Hande, Anjana Kothamachu, Babu Eshwar Prasad, Murali Cheeroth, Jahangir Asgar Jani
28 augustus – 23 oktober 2015

In 2014 is Hotel Maria Kapel (HMK) een samenwerking aangegaan met kunstenaarsinitiatief 1 Shanthi Road in India, met als doel onderling informatie uit te wisselen over de organisaties en specifieke sociale en economische vraagstukken waar beide organisaties mee geconfronteerd worden. That Which Carries, That Which Pulls* is het eerste publieke resultaat van deze samenwerking en is gezamenlijk samengesteld door Suresh Jayaram en Irene de Caen, respectievelijk de oprichter en directeur van 1 Shanti Road  en artistiek leider van HMK.

1 Shanthi Road is een kunstenaarsinitiatief in het hart van Bangalore in India; een eclectische en kosmopolitische stad die uiteenlopende inspiratie biedt.. Het initiatief heeft als doel creativiteit en experimentele kunstpraktijken te voeden en te koesteren. 1 Shanthi Road is een open en uitnodigende plek voor kunstenaars, dialoog en debat en een broedplaats voor hedendaagse kunstexperimenten die procesgericht zijn. Het residencyprogramma van 1 Shanthi Road biedt kunstenaars de mogelijkheid om interactie aan te gaan, te experimenteren en lokale materialen te gebruiken ten einde hun beeldtaal te vergroten.

* De titel verwijst naar de letterlijke vertaling voor ‘Vahana’; de mythische entiteiten (meestal dieren) die fungeren als voertuigen voor Hindoe goden waarmee ze een symbiotische partnerschap hebben, terwijl ze tegelijkertijd hun boodschap en betekenis symboliseren