Blue MateRiAL


Seán Hannan
24 oktober – 5 december 2015

Tijdens zijn residency bij HMK onderzoekt de Iers/Nederlandse kunstenaar Seán Hannan de geschiedenis van de Britse musichall komedie en Amerikaanse vaudeville in relatie tot hedendaagse complottheorieën en censuur. De titel is een historische referentie aan deze vroege vorm van stand-upcomedy waarbij de Lord Chamberlain voorafgaand aan de optredens alle teksten doornam en alles wat de gemoederen eventueel zou kunnen doen ontwrichten, censureerde door het met blauw te onderstrepen. De onderstreepte, gecensureerde, tekst wordt ook wel ‘blue material’ genoemd.

In een omkering van deze geschiedenis, heeft Hannan de stand-upcomedian Adam Fields voorzien van hedendaags ‘blue material’, zoals uitgelekte documenten van de NSA en andere geheime informatie die niet voor het grote publiek bestemd zijn, en hem gevraagd met dit materiaal een show samen te stellen. Deze show is echter niet grappig. De performance wordt uitgevoerd in totale afwezigheid van publiek, waardoor grap na grap geïsoleerd raakt en leidt tot de totale ontmaskering van de politieke boodschap die er achter schuilgaat. Zo raakt ook de komiek geïsoleerd en getransformeerd tot een man met een falende, abjecte, complotachtige wereldvisie.

De registratie van de show wordt getoond in de bioscoopzaal van HMK. In de kapel worden de elementen die gebruikt zijn voor de performance onderdeel van een installatie. Wat zich in het verleden heeft afgespeeld wordt zo in het heden tastbaar gemaakt en de beginselen van de komedie die weer heel even zijn herleefd schrijven hun laatste hoofdstuk tot zich te nemen.

________________________

Nothing To Hide Open Mic Night
Zaterdag 21 november, 17.00-19.00 uur

In het verlengde van de tentoonstelling Blue Material, waarin historische principes van stand-upcomedy en staatsveiligheid bij elkaar komen, nodigen HMK en Seán Hannan hacker ‘rbt’ uit om gastheer te zijn van een unieke comedyshow waarin grappen op een onconventionele manier verteld worden. Door het podium open te stellen aan de wereld van hacking, aan diegenen die in staat zijn om digitale beveiligingsmechanismen binnen te dringen en wrikken achter de schermen van de meesten van ons als ‘veilig’ beschouwen, zal een comedy act ontvouwen die met behulp van de taal van de computercode zijn clous vertelt. En net als in een ‘traditionele’ comedyclub kan het publiek materiaal van de komiek worden…

De Nothing to Hide Open Mic Night is een comedyshow die wordt opgevoerd op jouw eigen digitale apparaten; met behulp van jouw activiteiten, jouw laptop of telefoon als materiaal. Jouw eigen scherm wordt het podium terwijl je het web surft, chat met medebezoekers, rondloopt door de zestiende-eeuwse kapel en een drankje aan de bar drinkt. Dus, relax, drink wat, gooi je privacywaarden overboord, en verwacht getrolled te worden.

DISCLAIMER:
Hoewel de technieken die in deze comedyshow gebruikt worden door ‘rbt’ geen kwaad kunnen en op geen enkele manier schade aan uw apparaten of laptops aanbrengt, is een zekere mate van bereidheid tot deelname nodig om onrechtmatig gedrag te voorkomen. Het is mogelijk dat het bezoeken van Nothing To Hide Open Mic Night inhoudt dat jij en je activiteiten in de ruimte, evenals jouw tablets, smartphones en laptops onderdeel worden van de comedy act voor de duur van het bezoek aan Hotel Maria Kapel. Je privacy kan worden geschonden, maar alleen met voorafgaande toestemming en alleen voor de duur en het doel van de comedy act bij HMK.

Blue Material is made possible by the kind support of Mondriaan Fund, the municipality of Hoorn, and Stichting Niemeijer Fonds