Cambeck


Binelde Hyrcan
19 januari – 24 februari 2018

In samenwerking met Kadist toont Hotel Maria Kapel van 19 januari t/m 24 februari een videowerk van beeldend kunstenaar Binelde Hyrcan. De video Cambeck is een visuele studie van vier jongens op een strand in Angola die spelen in een auto gemaakt van zand. Door het ogenschijnlijk naïef spel zijn thema’s van armoede, migratie en ongelijkheid verweven.

Terwijl ze praten over ‘het goede leven’ in de Verenigde Staten van Amerika, vertellen de jongens over gescheiden gezinnen als gevolg van migratie, werkloosheid en onderwijs, armoede, de droom om de sloppenwijk te verlaten, en de luxe van toegankelijk vervoer. Door de onschuld van het gesprek in het kinderspel klinkt de harde realiteit van het leven in ontwikkelingslanden.

Het belang van verbeeldingskracht om te kunnen overleven in omstandigheden van grote sociale, economische en politieke achterstand, en de generaties kinderen die te kampen hebben met de armoede en het leven in een oorlogsgebied zijn belangrijke redenen voor de kunstenaar om de stem van het kind op te nemen in de video. Verbeelding en dromen zijn manieren om ernstige situatie vol te houden en het trauma van sociale verwoesting te boven te komen. Cambeck, speels in zijn presentatie en compromisloos in zijn uitvoering, biedt een belangrijk inzicht in de realiteit van de jeugd in de context van de voortdurende Angolese burgeroorlog.

_

Deze filmvertoning maakt onderdeel uit van het onderzoeksplatform Undercurrents dat is ontwikkeld door voormalig artistiek directeur Irene de Craen. Undercurrents onderzoekt de relatie tussen historische en hedendaagse vormen van beweging zoals kolonialisme, handel en migratie, alsook de infrastructuur en betekenis van mobiliteit in het culturele veld. Bezoek undercurrents.nl voor meer informatie.