The Brutality of Fact (Part II)

 

Tudor Bratu
Tentoonstelling: 16 juni -21 juli 2018

The Brutality of Fact (Part II) toont het nieuwste deel van een doorlopend onderzoek van kunstenaar Tudor Bratu waarin de idee van de ‘Ander’ centraal staat. De ‘Ander’ is een vreemde, een eenling die door middel van sociale, politieke en economische sancties op afstand wordt gehouden. Beelden uit het persoonlijk archief van zijn familiegeschiedenis worden samen met archiefbeelden van het voormalig Oostblok en beschrijvingen van ontmoetingen met hedendaagse vluchtelingen samengebracht in een intieme, narratieve installatie.

De familie van Bratu heeft de turbulente periode van Roemenië sinds de Tweede Wereldoorlog van dichtbij meegemaakt: zijn oma als vluchteling tijdens de Sovjet-inval in 1945 en zijn vader als dissident en politiek gevangene tijdens het bewind van Nicolae Ceaușescu. Zelf emigreerde Bratu op negenjarige leeftijd naar Nederland, waar hij de positie van ‘buitenstaander’ persoonlijk heeft ervaren.

Naast de eigen migratiegeschiedenis onderzoekt de kunstenaar hoe stedelijke omgevingen in het voormalig Oostblok zijn vormgegeven, hoe deze door de tijd veranderen, en in hoeverre zij bijdragen aan kaders en opvattingen rondom buitenstaanders. Van hieruit reflecteert de kunstenaar op de hedendaagse vluchtelingencrisis. Door middel van beschrijvingen van ontmoetingen met vluchtelingen tijdens reizen door Centraal Europa geeft de kunstenaar inzicht in de manieren waarop zij ‘buitenstaanders’ worden gemaakt, en de obstakels waar ze mee geconfronteerd worden in een poging om toegang te krijgen tot een nieuwe maatschappij.

De tentoonstelling nodigt de bezoeker uit tot reflectie en een langer verblijf om zelf een beeld te creëren van zowel een persoonlijke geschiedenis als een meer universele geschiedenis van onthechting, sociale onrust, migratie en verandering.

Bij deze tentoonstelling is een Studio Note gepubliceerd die online kan worden gedownload of kan worden gekocht in onze shop.

___

Deze tentoonstelling maakt onderdeel uit van het onderzoeksplatform Undercurrents dat is ontwikkeld door voormalig artistiek directeur Irene de Craen. Undercurrents onderzoekt de relatie tussen historische en hedendaagse vormen van beweging zoals kolonialisme, handel en migratie, alsook de infrastructuur en betekenis van mobiliteit in het culturele veld. Bezoek undercurrents.nl voor meer informatie.

 

Mede mogelijk gemaakt door: