EdOuArd GLisSanT: OnE WoRld IN RElatIoN

Woensdag 5 september, 2018
Deuren open: 19.30
Aanvang: 20.00
Duur: 50 minuten
Taal: Frans met Engelse ondertiteling
Gratis entree (maar donaties zijn welkom)

HMK is verheugd om de vertoning van Édouard Glissant: One World in Relation van Manthia Diawara als onderdeel van het project Notes from a trembling community in a wilful state of flux te mogen aankondigen.

De filosoof, schrijver en dichter Édouard Glissant wordt beschouwd als een voorloper van het denken over globalisering en een wereld van diversiteit en onderlinge relaties. Van bijzonder belang is zijn theorie van de ‘Poetics of Relation’, waarin hij de begrippen ‘Relatie’ en ‘Tout-monde’ gebruikt om te contempleren over de nieuwe betekenissen van globalisering, chaos, geweld, gelijkheid en rechtvaardigheid.

In de documentaire Édouard Glissant: One World in Relation vergezelt filmmaker Manthia Diawara Glissant aan boord van de Queen Mary II tijdens een transatlantische reis van Southampton, Engeland naar New York City, terwijl hij spreekt over zijn leven en werk. Deze poëtische meditatie gaat verder tijdens een reis naar Glissants geboorteland Martinique, waar de filmmaker en denker ons begrip van relatie en de theorie van globaliteit onderzoeken als een continu proces van verbondenheid.

Deze filmvertoning maakt onderdeel uit van het onderzoeksplatform Undercurrents dat is ontwikkeld door voormalig artistiek directeur Irene de Craen. Undercurrents onderzoekt de relatie tussen historische en hedendaagse vormen van beweging zoals kolonialisme, handel en migratie, alsook de infrastructuur en betekenis van mobiliteit in het culturele veld. Bezoek undercurrents.nl voor meer informatie.