Afaka-lezing door Marcel Pinas

donderdag 15 november
deuren open: 19:00 uur
lezing: 19:30-20:30 uur
Bibliotheek Hoorn

Kom op donderdag 15 november naar Bibliotheek Hoorn voor een lezing over het Afaka-schrift, verzorgd door kunstenaar Marcel Pinas.

Het Afaka-schrift, bestaande uit 56 symbolen, is aan het begin van de twintigste eeuw door Afáka Atumisi ontwikkeld voor de taal Ndyuká. Deze taal is de creoolse variant van het Engels en wordt door zo’n 25.000 mensen in het oosten van Suriname en het westen van Frans-Guyana gesproken. De geletterdheid onder hen is echter nog geen 10%, waardoor het Afaka-schrift slechts door een enkeling beheerst wordt.

Het Afaka-schrift speelt een grote rol in het werk van kunstenaar Marcel Pinas. Pinas is afkomstig van de Ndyuka, een groep Surinaamse Marrons, van oorsprong Afrikaanse mensen die in de 17e eeuw door de Nederlanders per slavenschip naar Suriname werden gebracht om te werken op de plantages. Centraal in zijn werk staat de cultuur waarvan hij afstamt, het behoeden van de vernietiging ervan (Kibri a kulturu) en het leveren van een bijdrage aan de toekomst van Suriname en de Ndyuka in het bijzonder.

Vanaf 9 november start Marcel Pinas zijn residentieperiode bij HMK. Vanaf 7 december zal het resultaat te zien zijn in de tentoonstelling Tembe Afaka bij HMK.

HMK organiseert de Afaka-lezing in samenwerking met Bibliotheek Hoorn in het kader van de jaarlijkse Cultuurweek in Hoorn.

Foto: Marcel Pinas, Kibi Wi Totem, 2007

 

Mede mogelijk gemaakt door: Mondriaan Fonds, Gemeente Hoorn en Stichting Stokroos.