Finissage: ‘Phoenix’s Last Song’

Met aanvullend werk van kunstenaars van Rietveld Academie en Sandberg Instituut
Maandag 1 april, 18.00 – 20.00 uur

HMK nodigt je hierbij van harte uit voor het afsluitende evenement van de tentoonstelling Phoenix’s Last Song, waarbij kunstenaar Dorine van Meel ook aanwezig zal zijn. Onder het genot van een hapje en welkomstdrankje kun je de tentoonstelling een laatste keer bezoeken. Tevens is werk te zien van deelnemers van het uitwisselingsproject Decolonial Futures.

Met het project Phoenix’s Last Song onderzoekt Dorine van Meel de visie op het kind als potentiële doorbreking van de status quo; als een manier om voorbij de machtsstructuren en waarden van deze wereld te denken en leven, en zo een nieuwe wereld te creëren die de huidige overstijgt. In een ruimtevullende installatie, bestaande uit projecties van digitaal geproduceerde video’s en een geluidswerk, voert de kunstenaar de legende op van de feniks die vanuit het paradijs naar de aarde vliegt om daar te sterven, en zo vernieuwing voort te brengen.

Deelnemers van Decolonial Futures, een uitwisselingsproject tussen kunstenaars van de Rietveld Academie / Sandberg Instituut Amsterdam en Funda Community College in Soweto in Zuid-Afrika zijn uitgenodigd om via performances te reageren op de vraag die in Phoenix’s Last Song naar voren komt: ‘Hoe ziet een mogelijke, alternatieve toekomst er uit, en wat kunnen we nu doen om invloed uit te oefenen op de loop van de geschiedenis?’

Met bijdragen van: Cleo Tsw, Davide Christelle Sanvee, Djatá Bart-Plange, Fransisca Khamis, Juhee Hahm, Nina van Hartskamp, Ryan Eykholt, Susan Melo, Sophie Stiller, Tatiana Kuznetsova, Tina Reden en Wanda Thormeyer, Myrto Vratsanou.

De Studio Note behorende bij de tentoonstelling zal tevens verkrijgbaar zijn voor €3,-. Deze publicatie bevat een interview met de kunstenaar en foto’s van de presentatie bij HMK.

 

Over Decolonial Futures
Decolonial Futures is een extracurriculair programma georganiseerd door de Rietveld Academie en het Sandberg Instituut Amsterdam in samenwerking met Funda Community College in Soweto, Zuid-Afrika. Het programma is in 2018 opgericht door de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Simangaliso Sibiya en Dorine van Meel als voortzetting van de Southern Summer School die zij samen met andere kunstenaars uit Nederland, Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk organiseerden bij BAK in Utrecht.

Het programma van Decolonial Futures vertrekt vanuit de wens om collectief te werken aan een dekoloniale toekomst waarin een gelijkwaardige uitwisseling tussen kennis en perspectieven van kunst- en ontwerpstudenten die in beide contexten werken, tot stand komt. Het programma is gebaseerd op de huidige strijd rond vraagstukken van dekolonisatie, met name in de context van kunst en onderwijs. De analyse van specifieke voorbeelden, zoals de canon van westerse kunst die in kunstacademies wordt onderwezen, biedt een vertrekpunt voor discussies over de dominantie van eurocentrische vertellingen en de mogelijkheden om hun hegemonie uit te dagen.

Klik hier voor meer informatie over Decolonial Futures.

 

 

Phoenix’s Last Song wordt mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van Mondriaan FondsGemeente Hoorn and Stichting Stokroos.

Foto: Bart Treuren