Arvo Leo: filmprogramma

23 mei, 20.00 uur (inloop 19:30 uur)
Sergei Parajanov, The Colour of Pomegranates
Full feature film, 79 min., 1969
Gratis entree
Laat ons weten dat je komt door een mail te sturen naar cinema@hotelmariakapel.nl

30 mei, 20.00 uur (inloop 19.30 uur)
Arvo Leo,  Fish Plane, Heart Clock
Full feature film, HD video, 60 min., 2014
Gratis entree
Laat ons weten dat je komt door een mail te sturen naar cinema@hotelmariakapel.nl

Als onderdeel van zijn residentie in Hotel Maria Kapel toont kunstenaar en filmmaker Arvo Leo twee films in de HMK cinema, respectievelijk op 23 mei en 30 mei.

De eerste film, The Colour of Pomegranates (1969) van regisseur Sergei Parajanov, toont het leven van de Armeense troubadour-dichter Sayat-Nova. The Colour of Pomegranates is een visuele, poëtische en enigmatische film die ver verwijderd is van de typische biopic. Parajanov gebruikt technieken van de Armeense poëzie als een manier om de film zelf te structureren en zo een verstrengeling en spiegeling tussen onderwerp en vorm te creëren. Deze specifieke methode, het nabootsen van enkele specifieke artistieke technieken van de kunstenaar-protagonist, vormde een fundamentele inspiratie voor de film Fish Plane, Heart Clock (2014) van Arvo Leo.

Fish Plane, Heart Clock is een film die viert en reageert op het werk van de Inuit jager Pudlo Pudlat (1916-1992) die op latere leeftijd kunstenaar werk. Gedurende lange tijd leefde Pudlo Pudlat een traditioneel semi-nomadisch leven op Baffin Island in het Canadese Noordpoolgebied. Uiteindelijk, in de jaren veertig, verhuisde hij na een jachtverwonding naar de nederzetting Kinngait (Kaap Dorset), waar hij begon met het maken van tekeningen. In de loop van de volgende dertig jaar produceerde Pudlo meer dan 4000 tekeningen en schilderijen met grafiet, viltstiften, kleurpotloden en acrylverf; veel daarvan zijn nooit tentoongesteld.

Tweeëntwintig jaar na de dood van Pudlo reisde Arvo Leo naar Kinngait om een lente bij hen door te brengen. In Fish Plane, Heart Clock worden veel afbeeldingen van Pudlo’s tekeningen getoond samen met filmische tableaux en documentaire beelden die gefilmd zijn door Arvo Leo toen hij in Kinngait woonde. Arvo portretteert het dagelijks leven van een gemeenschap in seizoensovergang en roept tegelijkertijd op subtiele wijze de surrealistische en raadselachtige energie op die inherent is aan de kunst van Pudlo. Fish Plane, Heart Clock is naast een lyrische viering van Pudlo’s werk ook een realistisch en magisch realistisch document van het hedendaagse leven in Kinngait. Wat ons wordt getoond, is niet helemaal echt, en het is ook niet helemaal fictief. Het is geen kunstenaarsdocumentaire, geen etnografische film, geen structuralistische film; het bestaat ergens tussen deze genres in, waardoor sommige van hun stijlfiguren en methoden worden ondermijnd en versmolten. Fish Plane, Heart Clock is een lichaam waarvan de lichaamsdelen werden ontdekt door onderzoek, veldwerk en improvisatie en genaaid samen met montage.

Afbeelding: Arvo Leo, Fish Plane, Heart Clock (still), HD video, 60 min., 2014