evenement: solid care


Een eendaags gesprek over kunstruimtes en residenties als ruimtes voor zorg en aandacht
woensdag 30 oktober, 14.30-19.30 uur
aanmelden via office@hotelmariakapel.nl
(Dit evenement wordt georganiseerd in het Engels)

De nieuw aangestelde redactiecommissie van Hotel Maria Kapel, Maja Bekan en Miriam Weistrich, in samenwerking met Griet Menschaert, nodigen je van harte uit om de lancering van het onderzoeksproject Slow Burn van HMK bij te wonen.


Om wie geven we en aan wie verlenen we aandacht? Hoe kunnen we aandacht kwalificeren als een feministische politiek en vermijden dat we verkeerde aandacht geven of juist te veel? Hoe kunnen we manieren en ruimtes van aandacht maken binnen de beperkingen van een systeem van exploitatie, waaraan we allemaal medeplichtig zijn?

Het hart van HMK is de kunstenaarsresidentie. De laatste 15 jaar heeft HMK vele kunstenaars mogen verwelkomen om te werken in de oude Mariakapel. Dit jaar nemen we tijd om te reflecteren op wat het betekent om kunstenaars te ontvangen en te begeleiden. Solid Care brengt verschillende stemmen samen om na te denken over de politiek van kunstenaarsresidenties en hoe we die zorgvuldig kunnen navigeren door het landschap van de kunstwereld.

Dit eerste openbare gesprek dient tevens als het onthullingsmoment voor HMK’s recent vergeven kunstopdracht: een site-specifieke interventie, uitgevoerd door kunstenaar Kevin Hunt, met aanvullend werk van Harriet Rose Morley. Na een hoognodige opknapbeurt van de kantoren en ontvangstruimtes van HMK reflecteren we op het concept van zorg en aandacht in een institutionele context. Dit gesprek introduceert de politieke vraagstukken en methodologieën voor dit jaar van reflectie bij HMK en vraagt ons publiek om na te denken over zorg en aandacht als een radicale beroepspraktijk in onverschillige tijden.

Denkers en sprekers bij dit eerste publieke gesprek zijn Angela Serino, Staci Bu Shea en Monika Szewczyk, met bijdrages door onze huidige artists-in-residence Kevin Hunt en Harriet Rose Morley.

Programma
14.30 – Welkomstdrankjes in HMK’s opgeknapte ontvangstruimte, waar we
BEWEME door Kevin Hunt onthullen
15.00 – Introductie door de redactiecommissie, Maja Bekan and Miriam Wistrech
15.15 – Workshop: Self-Care in Self-Build door Harriet Rose Morley
16.00 – Space in gesprek met Angela Serino, Staci Bu Shea en Monika Szewczyk
17.30 – Kevin Hunt in gesprek met Maja Bekan en Miriam Wistreich
18.00 – Drankjes en soep
19.00 – Instant choir met Ciska Ruitenberg

Over de sprekers
Angela Serino is een onafhankelijke curator en schrijver. Haar op onderzoek gebaseerde projecten bestaan vaak uit tentoonstellingen van nieuw vervaardigd werk met aanvullende programma’s bestaande uit lezingen, filmvertoningen, gesprekken en leesgroepen. Ze is geïnteresseerd in het creëren van een openbare ruimte om te reflecteren op actuele kwesties en deze te bespreken, hoewel van tijdelijke aard. Ze heeft uitgebreid geschreven over residenties.

Monika Szewczyk is de directeur van De Appel. Szewczyk, geboren in de Poolse stad Szczecin, deed op vroege leeftijd curatoriële ervaring op in Vancouver, Canada en brengt brede internationale ervaring met zich mee, meest recentelijk als curator voor documenta 14: Learning from Athens. Daarvoor verbleef ze vier jaar in Rotterdam, als head of publications bij Witte de With Center for Contemporary Art en als hoofddocent bij het Piet Zwart Instituut for postgraduate studies and research.

Staci Bu Shea is curator bij Casco Art Institute: Working for the Commons in Utrecht, en organiseert daar sinds eind 2017 het tentoonstellingsprogramma samen met het uitgebreide team. Shea initieerde Poetics of Living samen met Rizvana Bradley, een ‘studielijn’ bij Casco en een platform om niet-normatieve manieren van samenleven te onderzoeken met het oog op snel veranderende discoursen over seksualiteit, gezondheid, gemeenschapsleven en dood. Samen met Carmel Curtis, cureerde ze Barbara Hammer: Evidentiary Bodies in het Leslie Lohman Museum voor Gay & Lesbian Art, New York, in 2017.

Kevin Hunt is een kunstenaar die woont en werkt bij Liverpool en docent is aan de Manchester School of Art. Hij was directeur van The Royal Standard, een door kunstenaars geleide galerij, studio en sociale werkruimte in Liverpool (2007-11), en vervolgens medeoprichter van verschillende tijdelijke door kunstenaars geleide projecten in de stad; waar pedagogische motieven vaak een grote rol spelen. Enkele van zijn projecten zijn MODEL, een experimenteel op onderzoek gebaseerd tentoonstellingsplatform (2014) en www.fsliverpool.org, een zelfgeorganiseerde, evoluerende en nomadische ‘vrije school’ die gratis toegankelijk is voor alle kunstenaars in Liverpool (2017 – 2018).

Harriet Rose Morley is een multidisciplinaire kunstenaar, maker, onderwijzer en facilitator. Binnen haar multi-disciplinaire praktijk beweegt ze tussen kunst in de publieke ruimte, beeldhouwkunst, architecturale ruimtes, meubelontwerp, stadsplanning en alternatief onderwijs. Haar werk en projecten dagen onze opvattingen rondom de functie van openbare kunst, stedelijke objecten en ruimte uit; hoe ze wel maar vaak niet functioneren, en hoe ze bronnen van humoristische kritiek op stedelijke architecturale ruimte en planning kunnen zijn.