persbericht: ‘slow burn’

Hotel Maria Kapel [HMK] is verheugd haar onderzoeksprogramma voor 2020 aan te kondigen. Met Slow burn neemt HMK de tijd om na te denken over wat het betekent om te zorgen – voor de kunstinstelling, voor kunstenaars, voor het publiek en voor onszelf.

In de afgelopen 15 jaar heeft HMK vele kunstenaars uit de hele wereld verwelkomd om in de eeuwenoude kapel te werken en te presenteren. In 2019 werd een nieuwe redactioniecommissie benoemd, bestaande uit kunstenaars Griet Menschaert en Maja Bekan en curator Miriam Wistreich. Ze werden uitgenodigd om gedurende een jaar na te denken over de uitdagingen waar HMK en andere artist-in-residenties en kunstinstellingen in het huidige culturele klimaat mee te maken hebben. Deze reflectie neemt artistieke en tentoonstellingsvorm in 6 hoofdstukken. Via de concepten Space, Navigation, Work, Endurance, Community en Time brengt Slow Burn verschillende stemmen samen om na te denken over de politiek van de residentie van kunstenaars en hoe we met aandacht en zorg door het landschap van de kunstwereld kunnen navigeren.

Het hele jaar door vraagt ​​HMK: Voor wie zorgen we en waarvoor? Hoe kunnen instellingen en ruimtes van aandacht, bezinning en zorg bouwen binnen de grenzen van een exploitief systeem, waaraan we allemaal medeplichtig zijn?

Na twee inleidende hoofdstukken in 2019 – Space en Navigation – betreedt HMK 2020 met het concept Work. Dit hoofdstuk brengt vier kunstenaars samen die naar werk, zijn geschiedenis en de relaties en realiteiten die het produceert vanuit verschillende invalshoeken, onderzoekt hoe we werken, waarom we zo veel werken en de functie van werk in de hedendaagse samenleving. Eerst verwelkomt HMK Vibe Overgaard en Emilia Bergmark, gevolgd door Katherine MacBride en een video-vertoning door Kirsten Astrup en Maria Bordoff in maart. Samen onderzoeken ze systemen uit het verleden en toekomstige manieren van leven, zijn en luisteren.

Huidig project:

WORK: Vibe Overgaard & Emilia Bergmark, Potato’s and Work, 2020

Voorgaande projecten:

NAVIGATION: Sekai Makoni, What i fit was all going to be ok?, 2019

SPACE: Kevin Hunt, BEWEME, 2019

Doorlopende residentie: Harriet Rose Morley, Self-care in self-build, 2019-2020