working on/working through/working with

[Afbeelding: een foto, genomen met een telefooncamera, van een grote plastic tas gevuld met brandnetels die door een vriend zijn geplukt en gegeven aan de fotograaf, Katherine, om mee te koken.]

door Katherine MacBride

Zaterdag 28 maart, van 13:00 tot 18:00 uur. Door de recente onwikkelingen met betrekking tot COVID-19 hebben we besloten om dit event in andere vorm met je te delen. Meer informatie zal spoedig volgen.

Een dag van gedeelde ervaringen over werken aan/werken door/werken, met een begrip van werk als een ontvouwende en herhaalde oefening van zorg en aandacht.

Dit evenement wordt georganiseerd in het Engels, maar een deel van de activiteiten behoeven geen gevorderd begrip van de Engelse taal. Nederlandse vertalingen zijn aanwezig, maar de gesprekken zullen in het Engels plaatsvinden.
Laat ons weten dat je komt door een mail te sturen naar office@hotelmariakapel.nl.

Emotioneel werk doen is continu in proces, in elke relatie, op elke schaal, of het nu persoonlijk, maatschappelijk of ecologisch is. Wanneer, hoe, en door en voor wie het gebeurt, weegt dikwijls ongelijk binnen en tussen relaties. Degenen met meer macht en voorrechten doen vaak minder van dit collectieve werk dan degenen in minder geprivilegieerde posities. En geen relatie staat los van andere bestaande relaties.

Tijdens deze middag van gedeelde collectieve activiteiten worden de aanwezigen uitgenodigd om te werken aan/werken door/werken met vragen over hoe om te gaan met zorgvuldige relaties. Samen zullen we ook werken aan/werken door/werken met: wat is praktijk, wat is zorg, wat is een relatie?

Katherine MacBride, de huidige artist-in-residence, heeft ervoor gekozen om het programma van deze middag vorm te geven met behulp van bestaande, doorlopende en terugkerende elementen van de sociale infrastructuur van HMK – als een manier van werken aan/werken door/werken met de langere, langzamere en voortdurende relaties die HMK bezit. Luisteren zal een basis vormen om de aandacht gedurende de hele dag te sturen en vast te houden.

Deze activiteiten omvatten het collectief herbouwen van de bar van HMK tijdens de workshop Self-Care in Self-Build door Harriet Rose Morley, een korte begeleide wandeling met Katherine MacBride, een luistersessie met een thematische mix door Katherine in de kapel, een gesprek met uitgenodigde gasten (worden later bekend gemaakt), een HMK Instant Choir-sessie met Ciska Ruitenberg en een eenvoudige gedeelde maaltijd met drankjes.

Iedereen is welkom, maar bekijk het onderstaande voor enkele beperkingen met betrekking tot de toegang van het gebouw. Meebouwen aan de workshop Self-Care in Self-Build is niet verplicht. De wandeling zal kort duren en is niet intensief, en kan bovendien worden aangepast aan de behoeften van de aanwezigen op de dag. Er zullen in de ruimte verschillende zit- en ligopties beschikbaar zijn. Eventuele voedselallergieën kunnen worden doorgegeven via email (office@hotelmariakapel.nl) tot 26 maart. HMK kan behoorlijk koud zijn, dus kleed je warm aan.

Programma
13.00: Inloop
13.30: Workshop: Self-Care in Self-Build door Harriet Rose Morley
14.30: Wandeling door de omgeving HMK en thee erna
15.30: Luistersessie
16.00: Publiek gesprek: On practising care-ful relations
17.00: Instant Choir met Ciska Ruitenberg
After: Drankjes en veganistische soep

Katherine MacBride is een kunstenaar die werkt met performance, installaties, schrijven, video en het organiseren van evenementen. Een groot deel van haar artistieke praktijk richt zich op relationele verwikkelingen, luisteren naar- en aandachtig zijn voor verschillen, alsook creatief werken aan een ethiek van onafscheidelijkheid en onderlinge afhankelijkheid.

Harriet Rose Morley is een multidisciplinaire kunstenaar, maker, onderwijzer en facilitator. Binnen haar multi-disciplinaire praktijk beweegt ze tussen kunst in de publieke ruimte, beeldhouwkunst, architecturale ruimtes, meubelontwerp, stadsplanning en alternatief onderwijs. Haar werk en projecten dagen onze opvattingen rondom de functie van openbare kunst, stedelijke objecten en ruimte uit; hoe ze wel maar vaak niet functioneren, en hoe ze bronnen van humoristische kritiek op stedelijke architecturale ruimte en planning kunnen zijn.


Over het programma
Met dit evenement sluit HMK het derde hoofdstuk af van Slow burn, het onderzoeksprogramma voor het jaar 2020, over wat betekent om te zorgen – voor de kunstinstelling, voor kunstenaars, voor het publiek en voor onszelf. Na Space en Navigation heeft HMK zich de afgelopen periode gericht op het concept Work. Dit hoofdstuk bracht vier kunstenaars samen die vanuit verschillende invalshoeken naar werk, zijn geschiedenis en de relaties en realiteiten die het produceert onderzoeken; hoe we werken, waarom we zoveel werken en de functie van werk in de hedendaagse samenleving. Work verwelkomde eerder Vibe Overgaard en Emilia Bergmark, nu gevolgd door een residency door Katherine MacBride en een screening door Kirsten Astrup & Maria Bordorff. Samen stellen ze de vragen over andere manieren van leven, zijn en luisteren.

Toegankelijkheid
HMK staat aan het begin van het proces om haar toegankelijkheid te verbeteren. Houd er rekening mee dat de entree van het gebouw acht treden van 25 cm telt tot aan de voordeur en een verdere opgang van negen treden van 20 cm naar de kapel. De toiletten in het gebouw zijn zeventien treden naar beneden. Neem gerust contact op met office@hotelmariakapel.nl met vragen over toegankelijkheid.

1 Trackback