working on/working through/working with

Een luisterstuk, met Katherine MacBride, Louise Shelley en The Voice of Domestic Workers, en Taraneh Fazeli
Uitzending beschikbaar vanaf 1 mei 2020, 10:00 uur, via Ja Ja Ja Nee Nee Nee

Deze uitzending bevat fragmenten van de tekst Labour of Love van curator Taraneh Fazeli, geluidsopnames gemaakt door curator Louise Shelley en de ondersteunende netwerk- en campagneorganisatie The Voice of Domestic Workers, en geluidsmateriaal uit kunstenaar Katherine MacBride’s onderzoek. Samen vormen ze een mix die connectief luisteren oproept . Deze opname is vanaf 1 mei 2020 om 10.00 uur beschikbaar op de website van Ja Ja Ja Nee Nee Nee.

Dit evenement rondt de residentieperiode van Katherine MacBride bij HMK af, die voortijdig werd afgebroken door de COVID-19-pandemie. In plaats van een evenement bij HMK presenteert Katherine delen van haar onderzoek door middel van deze luistersessie die in samenwerking met Ja Ja Ja Nee Nee Nee online wordt gepresenteerd.

De presentatie van Katherine MacBride sluit tevens het hoofdstuk Work binnen HMK’s jaarprogramma Slow Burn af. Het programma onderzoekt zorg en aandacht binnen de context van kleine instellingen en vraagt ​​hoe we praktijken en ruimtes van zorg en aandacht kunnen bouwen binnen de grenzen van een uitbuitingssysteem, waaraan we allemaal medeplichtig zijn.

Taraneh Fazeli is curator en docent uit New York. Haar werk richt zich op de politiek van gezondheid en zorg door kunstenaars en gemeenschapsgroepen bij elkaar te brengen, en onderzoekt de tijdelijkheid van ziekte en handicap, het effect van balans tussen leven en werk op het welzijn, de overwaardering van de onafhankelijkheid in de Amerikaanse samenleving en alternatieve ondersteuningsstructuren.

Louise Shelley is een in Londen gevestigde curator wiens praktijk recentelijk Structures that Cooperation in Cubitt, Londen omvatte: een vijftien maanden durend programma dat vertrekt vanuit de positie van Cubitt als een door kunstenaars gerunde coöperatie. Ze was eerder curator van Collaborative Projects Curator bij The Showroom, Londen, waar ze Communal Knowledge leidde – een reeks samenwerkingsprojecten die benaderingen activeerden voor kritische betrokkenheid in de buurt van The Showroom.

The Voice of Domestic Workers is een onderwijs- en ondersteuningsgroep die wordt gerund door en voor gemigreerde huishoudelijk hulpverleners, die tot gerechtigheid en rechten voor de zestienduizend gemigreerde huishuidelijk werkers in Groot-Brittannië oproept. Ze bieden educatieve en gemeenschapsactiviteiten – waaronder Engelse taallessen, toneel- en kunstlessen -, werkadvies, alsook ondersteuning aan personeel dat misbruikende werkgevers verlaat. Hun werk is gericht op het beëindigen van discriminatie en het beschermen van gemigreerd huishoudelijk personeel dat in het VK woont door middel van het bieden van, of helpen bij het verstrekken van onderwijs, opleiding, gezondheidszorg en juridisch advies.

Ja Ja Ja Nee Nee Nee zendt en produceert talkshows, discussies en lezingen op kunstinstituten en evenementen. JaJaJaNeeNeeNee is ook een online platform voor geluidskunstwerken en audio-opnames van artistiek onderzoek, installaties en performances. Hun uitzendingen bieden een intieme ruimte om na te denken over artistieke praktijken en gemeenschappen.

[Topafbeelding: een close-up beeld van luchtbellen in een fles afwasmiddel. Fotografie van de installation (voordat de werkzaamheden kwamen stil te liggen: Bart Treuren.]