In reactie op Black Lives Matter en de opkomende demonstratie in Hoorn

FvD-leider Thierry Baudet plaatste zaterdag bloemen aan de voet van het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen (1587-1629), ter ere van “zijn held”. Hoewel er ruimte moet zijn voor verschillende stemmen, vinden we de racistische en gruwelijke acties van het verleden niet heroïsch. Wij staan achter de verwijdering van het beeld van Coen, we nemen morgenavond (19 juni, 19.00 uur, Roode Steen, Hoorn) deel aan de vreedzame demonstratie en we zijn ervan overtuigd dat deze moet doorgaan. We nodigen iedereen uit die bereid is te werken aan een betere toekomst en gelooft in het heroverwegen en herschrijven van de geschiedenis om naar de samenkomst te komen.

Als instelling gehuisvest in Hoorn, een stad die sterk verweven is met de geschiedenis van de Nederlandse koloniale overheersing, zitten we in het centrum van een onrechtvaardige en ongemakkelijke geschiedenis. Met Undercurrents, het tentoonstellingsprogramma van 2018-19 dat is ontwikkeld door voormalig artistiek directeur Irene de Craen, begonnen we met het nadenken over wat een decoloniale instelling zou kunnen zijn. We weten dat hier nog steeds aan gewerkt moet worden. We proberen momenteel, nog meer dan daarvoor, te begrijpen en structureel te implementeren hoe we een antiracistische instelling kunnen zijn. In 2020 hebben we ons afgevraagd hoe we praktijken en ruimtes van zorg en aandacht kunnen bouwen binnen de grenzen van een uitbuitingssysteem, waarmee we allemaal medeplichtig zijn. We erkennen dat we anders moeten handelen en tesamen institutionele praktijken moeten ontwikkelen die intersectioneel zijn en de lasten van het blanke supremacistische, patriarchale kapitalisme erkennen. Alleen dan kunnen we daadwerkelijk een rol willen spelen bij het ondersteunen van al onze inwoners en het verwelkomen van al ons publiek.

We nemen momenteel tijd om te luisteren en na te denken over door te voeren verandingen en we zullen je op de hoogte te houden van de acties die we ondernemen.

We weten dat we fouten maken, vertel ons alsjeblieft wanneer we dat doen.

We hebben niet veel middelen, maar we hebben voldoende ruimte tot onze beschikking. Neem contact met ons op als we iets kunnen doen om te hosten en/of te ondersteunen.