Priscila Fernandes & They Shoot Horse, Don’t They?

30 juni, 20:00 uur
in samenwerking met Cinema of the Dam’d
Online filmprogramma met een Zoom-introductie en een Q&A met Priscila Fernandes

Wat is het verband tussen skaten en modernisme? Of de link tussen pootjebaden en kapitalisme? Tussen zonnebaden en productiviteit? Dit speciale filmprogramma is georganiseerd in samenwerking met Cinema of the Damn’d en bestaat uit aan selectie videowerken van kunstenaar Priscila Fernandes en Sydney Pollack’s They Shoot Horses, Don’t They?.

Fernandes’ werk onderzoekt op humoristische wijze de relaties tussen werk, vrije tijd en kapitalisme. Haar films tonen beschilderde lichamen die spelen, ontspannen en dansen – vaak komisch en in felle kleuren. Pollacks film, uitgebracht in de laatste dagen van het Hollywood-studiosysteem, is een woeste kritiek op het Amerikaanse kapitalisme en is een haast griezelige voorspelling van de excessen die we kennen van reality-tv.

In Californië, tijdens het hoogtepunt van de Grote Depressie, strijden zwerver Robert (Michael Sarrazin) en misantroop Gloria (Jane Fonda) met andere wanhopige stellen in een slopende dansmarathon voor een prijs van 1500 dollar. De wedstrijd duurt weken, terwijl een sadistische emcee (Gig Young) en een hondsdol publiek de dansers tot het uiterste drijft. Het grimmige maar fascinerende drama van Sydney Pollack is een van de meest pessimistische Hollywood-films ooit gemaakt. Afwisselend wordt een blik geworpen tussen wat er gaande is achter de schermen en de duizelingwekkende dance-offs op de bühne, waarmee de regisseur de wreedheden van het showbizz-spektakel blootlegt.

Vóór de vertoning werden aanwezigen online begroet door een van de Cinema of the Dam-programmeurs die het programma introduceerde via Zoom. Tijdens de pauze en na de afzonderlijke vertoningen waren mensen welkom om de film online te bespreken of gewoon hallo te zeggen. Na de vertoning voegde Priscila Fernandes zich bij de Zoom-meeting voor een Q&A.

Programma
Priscila Fernandes: Calibration Circle (2011, 2 minuten)
Priscila Fernandes: Gozolandia (2016, 17 minuten)
They Shoot Horses Don’t They (Sydney Pollack 1969, 120 minuten. Bekijk trailer.)
Priscila Fernandes: Product of Play (2011, 4 minuten)

Over Priscila Fernandes
Priscila Fernandes is een beeldend kunstenaar die woont en werkt in Rotterdam. Haar werk bestaat uit doorlopend onderzoek naar onderwijs, spel en de dialectiek van werk en vrije tijd. Ze werkt in een breed scala aan media – van video, installaties, geluid, beeldhouwkunst, tekenen, schilderen, fotografie en tekst. Momenteel is ze artist in residence in Hotel Maria Kapel.

Over Cinema of the Dam’d
Cinema of the Dam’d cureert en presenteert onconventionele filmprogramma’s in Amsterdam. Ze presenteren een mix van repertoire-films en nieuwe films van over de hele wereld. Ze zijn voorstander van ongewoon, onderscheidend en avontuurlijk werk – met name onafhankelijke en niet-gedistribueerde films die over het hoofd worden gezien door commerciële bioscopen en gevestigde filmhuizen.

Afbeeldingen: Priscila Fernandes: Product of Play (2011, film still); Priscila Fernandes: Calibration Circle (2011, film still); Priscila Fernandes: Gozolandia (2016, film still); They Shoot Horses Don’t They (Sydney Pollack 1969, film still)