Summer residency: project space at7

Terwijl een zwembad van 7×4 meter door kunstenaar Rik Dijkhuizen onze kapel vult (te zien t/m 13 September), introduceert Hotel Maria Kapel [HMK] projectruimte at7 als nieuwe artists-in-residence, alsook en een openbaar programma dat onderzoekt hoe we onze gemeenschappen, lokaal en internationaal, met plezier en verantwoordelijkheid kunnen hosten en verzorgen. Doe met ons mee voor een dag vol leren, loungen, eten en performances, samengesteld door at7 op 22 augustus.

To That Special Someone, Part II – summer at HMK
Een dag gevuld met performances and zorg: zaterdag 22 augustus 2020, 12.00 – 21.00 uur


In de afgelopen 15 jaar heeft HMK kunstenaars van heinde en verre ontvangen om in Hoorn te wonen en werken. Onze gemeenschap reikt van de Achterstraat tot Rotterdam, van Noord tot Zuid. Hoe kunnen we beter worden in het hosten van al die communities? Hoe kunnen we onze verschillen omarmen in plaats van aan te nemen dat ze hetzelfde zijn?

Een dag gevuld met performances and zorg
In de vroege namiddag organiseren HMK en curator Staci Bu Shea (CasCo Art Institute: Working for the Commons) een workshop om een ​​Care Rider te ontwikkelen. Dit is een document dat de behoeften van een persoon met een handicap schetst en gebruikt kan worden als tool om gesprekken over wat een medewerker nodig heeft om gelijke toegang tot werk te hebben te faciliteren – en is geinspireerd op zogenaamde ‘access docs’. De workshop verkent planning-as-care en zoekt manieren om geïnformeerde toestemming te bevorderen en om tot meer verantwoording uit te nodigen.

De workshop wordt gevolgd door een Q&A met kunstenaar Harriet Rose Morley ter ere van haar doorlopende project Self-Care in Self-Build dat zich gedurende 2020 bij HMK ontvouwt.

De avond is gereserveerd voor linner – at7’s hoofdmix van lunch en diner – en werken van Jake Caleb & Merve Kılıçer, Clementine Edwards & Adam Patterson en Bhajan Bhoy.

De avond is gereserveerd voor de zogenaamde linner – at7’s signature mix van lunch en diner – waarin werk door Jake Caleb & Merve Kılıçer, Clementine Edwards & Adam Patterson en Bhajan Bhoy gepresenteerd wordt.

Een nieuw soort residency
Met de residency van at7 introduceert HMK een nieuw type artist-in-residence, gericht op mentorschap. In de loop van 2020 zullen HMK en at7 samenwerken om nieuwe leertrajecten te ontwikkelen die reflecteren op institutionele praktijken, dialoog en hoe samen te werken. Dit zal de eerste mentorschapsresidentie zijn en die in 2021 en 2022 wordt voortgezet. Het format is een stap in het proces van HMK om opkomende artiesten en initiatieven te ondersteunen.

HMK’s creatief directeur Miriam Wistreich zegt hierover: “HMK is altijd al een plaats geweest voor artistieke en curatoriale experimenten – sinds haar oprichting als een door kunstenaars gerunde ruimte. Onze nieuwe residentie herontdekt wat een residentie bij HMK kan zijn – voor de kunstenaar en de instelling. Als jonge kunstenaar ben je grotendeels verantwoordelijk voor je eigen progressie, je creëert je eigen kansen. Met de mentorschapsresidentie openen we een voortdurende dialoog tussen kunstenaats en onze instelling om te zien wat we van elkaar kunnen leren over werken en ontwikkelen. We zijn erg blij om samen met at7 nieuwe paden te ontdekken en te formuleren. ”

Publiek programma
Inside Poolside is een viering van water, belichaming en gemeenschap. Het tentoonstellings- en publieksprogramma maakt plekken om met zorg en vreugde samen te komen na een tijd van turbulentie en afzondering. Tijdens Inside Poolside nodigt HMK het publiek uit om deel te nemen aan een scala aan activiteiten, van een kunstgeschiedenisles gericht op community tot een workshop synchroonzwemmen en een feestelijke zwembadpicknick in de Weesthuistuin.

donderdag 6 augustus, 19.30-21.00: Art History School: Community
zaterdag 22 augustus, 12.00-21.00: To that special someone, part II –  door projectruimte at7
zaterdag 29 augustus, 13.00-17.00: Be like water – workshop synchroonzwemmen
zondag 6 september 15.00-18.00: HMK Open Dag gedurende Cultuurweek Hoorn
zondag 13 september, 13.00-17.00: Finissage: Poolside Picnic

Projectruimte at7
Projectruimte at7 is een kunstenaarsinitiatief dat experimenten en (nieuwe) samenwerkingen tussen kunstenaars laat zien en ondersteunt. Tussen 2017 en 2019 was at7 gevestigd in Amsterdam Nieuw-West, waar het collectief tentoonstellingen, filmvertoningen, optredens en diners organiseerde, waar kunstenaars en creatieven uit de hele wereld samenkwamen. at7 wordt momenteel gerund door Vera Mennens, M. Maria Walhout en Bergur Thomas Anderson.

Rik Dijkhuizen
Rik Dijkhuizen (1988) is een beeldend kunstenaar wiens multidisciplinaire werk reflecteert op welzijn, falen, overwinnen en ‘dingen letterlijk nemen’. Water is een terugkerend thema in zijn werk. Dijkhuizen gebruikt persoonlijke en collectieve referenties om verbeeldende narratieven te creëren, ergens tussen herinnering en fictie – omgevingen die niet van deze wereld zijn, die plaats en context overstijgen, maar vreemd genoeg vertrouwd aanvoelen.

De tentoonstelling en het publieksprogramma Inside Poolside wordt gesteund door Mondriaan Fonds, Gemeente Hoorn, Stichting de Hoorn en Cultuurmakersfonds.