Art History School: community


20 augustus, 19.30-21.00
een interactieve lezing over community and water door kunsthistoricus Matisse Huiskens, met een introductie door artists in residence Rik Dijkhuizen en projectruimte at7
*Bekijk de hele lezing op ons Youtube kanaal

Velen van ons kennen Andy Warhol en David Hockney. We hebben gehoord van Pop Art, CoBrA en misschien de DaDa-beweging. Misschien hebben we zelfs de gekke experimenten van de Situationist International of Black Mountain College gezien. Kunstenaars zijn altijd samengekomen om elkaar te inspireren en nieuwe utopieën te bouwen en deze keer richt HMK’s Kunstgeschiedenis zich op gemeenschappen in de kunstgeschiedenis.

HMK Art History School is een thematische lezing over kunstgeschiedenis die het verhaal vertelt van kunst dat onze kunstenaars in residentie inspireerde. Deze interactieve lezing richt zich op community in de kunstgeschiedenis. We kijken naar werk uit verschillende periodes en landen, tot op de dag van vandaag. De lezing wordt gegeven door kunsthistoricus Matisse Huiskens, met een introductie door artists in residence Rik Dijkhuizen en projectruimte at7. 

Deze editie van de HMK’s Art History School is onderdeel van het hoofdstuk Community in het jaarprogramma Slow Burn.

Matisse Huiskens studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden en de Universiteit van Amsterdam (UvA). Momenteel is hij een promovendus aan de UvA en de Universiteit van Salerno, Italië, waar hij onderzoek doet naar de rol van kunstenaar Fred Carasso (1898-1969) in verschillende Europese steden nadat het Italiaanse fascistische regime aan de macht kwam. Als criticus levert hij regelmatig bijdragen aan kunsttijdschriften en is hij secretaris van de Nederlandse afdeling van AICA, de International Association of Art Critics. De komende jaren wordt hij research fellow bij het Koninklijk Nederlands Instituut in Rome.

Rik Dijkhuizen
Rik Dijkhuizen (1988) is een beeldend kunstenaar wiens multidisciplinaire werk reflecteert op welzijn, falen, overwinnen en ‘dingen letterlijk nemen’. Water is een terugkerend thema in zijn werk. Dijkhuizen gebruikt persoonlijke en collectieve referenties om verbeeldende narratieven te creëren, ergens tussen herinnering en fictie – omgevingen die niet van deze wereld zijn, die plaats en context overstijgen, maar vreemd genoeg vertrouwd aanvoelen.

Projectruimte at7
Projectruimte at7 is een kunstenaarsinitiatief dat experimenten en (nieuwe) samenwerkingen tussen kunstenaars laat zien en ondersteunt. Tussen 2017 en 2019 was at7 gevestigd in Amsterdam Nieuw-West, waar het collectief tentoonstellingen, filmvertoningen, optredens en diners organiseerde, waar kunstenaars en creatieven uit de hele wereld samenkwamen. at7 wordt momenteel gerund door Vera Mennens, M. Maria Walhout en Bergur Thomas Anderson.

Fotografie: Bart Treuren

De tentoonstelling en het publieksprogramma Inside Poolside wordt gesteund door Mondriaan Fonds, Gemeente Hoorn, Stichting de Hoorn en Cultuurmakersfonds.