Inside Poolside


installatie door kunstenaar Rik Dijkhuizen
met een publieksprogramma en zomer-residency door projectruimte at7
te zien: 1 augustus – 13 september 2020


De zomer is gearriveerd! Hotel Maria Kapel [HMK] is verheugd om Inside Poolside aan te kondigen, een tentoonstelling en publieksprogramma over community, care, en het water dat ons met elkaar verbindt. Zijn nieuwe werk, een zwembad in de eeuwenoude kapel, vormt het vertrekpunt voor een zomer-residency door projectruimte at7 en een programma dat zich gedurende de zomer ontvouwt.

We komen samen bij zwembaden om te spelen, om ons lichaam en dat van anderen te voelen, om uit te rusten, te roddelen, te spieken, om even tot onszelf te komen of om de stress van het dagelijkse leven te ontvluchten. Zwembaden zijn plekken voor ontmoeting, zien, gezien worden, kwetsbaarheid en plezier, waar we genieten van eindeloze zomerdagen, smeltende ijsjes en het koele gechloreerde water op een zonovergoten huid. Wat zijn jouw zwembadherinneringen?

Inside Poolside is een viering van water, belichaming en gemeenschapszin. Het tentoonstellings- en publieksprogramma maakt plekken om met zorg en plezier samen te komen na een tijd van turbulentie en afzondering. Deze zomer onderzoekt HMK hoe we onze communities, lokaal en internationaal, kunnen ontvangen en verzorgen in deze kwetsbare en uitdagende tijd.

Een zwembad in een kapel
Kunstenaar Rik Dijkhuizen presenteert een volledig functionerend (ondiep) zwembad in de tentoonstellingsruimte van HMK. De felgekleurde en uitnodigende installatie is geïnspireerd door de filosofie van water, die ons eraan herinnert dat water overal is en door al ons lichamen en landschappen stroomt. Zo kan water zelf ook gemeenschappen creëren: onze zwembaden zijn plekken voor samenzijn, collectieve belichaming en plezier. Dijkhuizen’s nieuwe werk voor HMK nodigt het publiek uit om samen te komen, te pootjebaden en te relaxen bij het zwembad.

Dijkhuizen zegt: “Mijn installatie Inside Poolside reflecteert op het idee dat water betekenis en herinnering met zich meevoert, en positiviteit en negativiteit verspreidt door onze lichamen, voorbij tijd en ruimte. Onze lichamen en welzijn zijn meer vloeibaar en waterig en minder statisch en geïsoleerd dan we geneigd zijn te denken. Water brengt ons immers al plezier en respijt; we voelen ons gekoesterd door te douchen, we voelen ons verbonden door ons lichaam in een rivier onder te dompelen, we overwinnen ons falen door een duik te nemen – we kunnen geluk bijna proeven in een glas water. Zwembaden zijn plaatsen waar we samenkomen, zoals water, met water, door water. Wat als we waterige gemeenschappen bouwen – zoals zwembaden? De installatie die ik voor HMK heb gemaakt, is bedoeld als een gemeenschappelijke oase van (collectief) welzijn, zorgzaamheid en samenzijn, ergens tussen herinnering en fictie. ”

To that special someone, part II
Naast het bruisende water van Dijkhuizen’s installatie zal HMK deze zomer welkom heten aan projectruimte at7. Ter afsluiting van hun residency bij HMK organiseert at7 To that special someone, part II, een dag vol gesprekken, performances en gemeenschapszin, waarin het idee van uitwisseling en wat het betekent om uit te nodigen wordt verkend.

Publieksprogramma
Tijdens Inside Poolside nodigt HMK iedereen uit om deel te nemen aan een reeks activiteiten, van een kunstgeschiedenisles over community tot een workshop synchroonzwemmen, alsook een feestelijke zwembadpicknick in de Weesthuistuin.

Miriam Wistreich, Creative Director bij HMK: “Met Inside Poolside willen we mensen echt uitnodigen. HMK is een ruimte voor experimentele hedendaagse kunst, die soms ontoegankelijk en moeilijk te begrijpen kan zijn. Met het veelzijdige programma, het indrukwekkende zwembad van Rik Dijkhuizen en de bijdrage van at7 hopen we veel verschillende doelgroepen te bereiken. Inside Poolside is echt een feest van creativiteit en gemeenschap – in Hoorn en daarbuiten.”

donderdag 6 augustus, 19.30-21.00: Art History School: Community
zaterdag 22 augustus, 12.00-21.00: To that special someone, part II door projectruimte at7
zaterdag 29 augustus, 13.00-17.00: Be like water – workshop synchroonzwemmen
zondag 6 september 15.00-18.00: HMK Open Dag gedurende Cultuurweek Hoorn
zondag 13 september, 13.00-17.00: Finissage: Poolside PicnicSlow Burn
Inside Poolside maakt deel uit van Slow Burn, HMK’s jaarprogramma van 2020. Door middel van zes hoofdstukken – Space, Navigation, Work, Endurance, Community en Time – brengt Slow Burn een reeks stemmen samen die nadenken over de politiek van de artist-in-residence en hoe we met zorg en aandacht (care) door het landschap van de kunstwereld kunnen navigeren. Dijkhuizen en at7’s residenties zullen plekken en vormen van gemeenschap (community) verkennen en hoe we methoden en ruimtes kunnen ontwikkelen om voor ons hart, lichaam en relaties te zorgen.

Rik Dijkhuizen
Rik Dijkhuizen (1988) is een beeldend kunstenaar wiens multidisciplinaire werk reflecteert op welzijn, falen, overwinnen en ‘dingen letterlijk nemen’. Water is een terugkerend thema in zijn werk. Dijkhuizen gebruikt persoonlijke en collectieve referenties om verbeeldende narratieven te creëren, ergens tussen herinnering en fictie – omgevingen die niet van deze wereld zijn, die plaats en context overstijgen, maar vreemd genoeg vertrouwd aanvoelen.


(afbeelding: Rik Dijkhuizen, My Baby Float, fotografisch onderzoeksmateriaal voor Inside Poolside, 2020)

Projectruimte at7
Projectruimte at7 is een kunstenaarsinitiatief dat experimenten en (nieuwe) samenwerkingen tussen kunstenaars laat zien en ondersteunt. Tussen 2017 en 2019 was at7 gevestigd in Amsterdam Nieuw-West, waar het collectief tentoonstellingen, filmvertoningen, optredens en diners organiseerde, waar kunstenaars en creatieven uit de hele wereld samenkwamen. at7 wordt momenteel gerund door Vera Mennens, M. Maria Walhout en Bergur Thomas Anderson.

De tentoonstelling en het publieksprogramma Inside Poolside wordt gesteund door Mondriaan Fonds, Gemeente Hoorn, Stichting de Hoorn en Cultuurmakersfonds.