A Pool Without a Rim


Tamara Kuselman

HMK rondt ons jaar van reflectie en heroriëntering af met het hoofdstuk Time, waarin de instelling reflecteert op haar eigen verleden als een kunstenaarsinitiatief terwijl artist-in-residence Tamara Kuselman een nieuw werk ontwikkelt dat de spanning tussen controle en het gebrek aan controle onderzoekt, met name in een tijd die in zijn greep wordt gehouden door COVID-19. Kuselman presenteert een ‘scripted performance’ waarin de kunstenaar het idee van vallen en stabiliteit onderzoekt, alsook een presentatie van nieuwe keramische werken gemaakt in samenwerking met de lokale keramiste Amrita Karunaratne.

Institutionele tijd
Institutionele geschiedenis dreigt vaak vergeten te worden. In het hoofdstuk Time brengt HMK ons ongeorganiseerde archief naar de tentoonstellingsruimte in een poging ons verleden te doorzoeken. Het proces zal toegankelijk zijn ​​voor het publiek terwijl het team en andere betrokkenen de geschiedenis van HMK’s 18 jaar ervaring met experimentele hedendaagse kunst in kaart brengen. Naast het archiveringsproces zullen twee evenementen reflecteren op de geschiedenis van de instelling: de HMK Salon brengt stemmen uit het verleden van HMK samen, en psychoanalyticus en cultuurtheoreticus Lisa Baraitser geeft een lezing over vallen en de tijd van zorg (care).

Tamara Kuselman: A Pool Without a Rim
Terwijl HMK ons verleden organiseert, probeert artist-in-residence Tamara Kuselman onze huidige temporele situatie te begrijpen. Tijdens haar residentie zal de kunstenaar het idee van stabiliteit onderzoeken als zowel een sociologisch als een psychologisch concept, vooral relevant op het moment dat onze stabiliteit onder druk staat. Kuselmans nieuwe project bij HMK kijkt naar ‘het onverwachte’; invloeden die onze bekende codes destabiliseert en nieuwe situaties, vaardigheden en perspectieven mogelijk maakt – iets waar we allemaal doorheen leven in de tijd van de wereldwijde COVID-19-pandemie. Plotseling hebben we allemaal onze houvast verloren en moeten we die langzaam weer terugvinden. We zijn gedestabiliseerd, zowel individueel als maatschappelijk, en we verplaatsen ons naar het onbekende, wachten op de val.

Voor haar nieuwe opdracht A Pool Without a Rim gaat Kuselman in gesprek met specialisten in menselijk gedrag binnen de sociale en medische wetenschappen, alsook met de inwoners van Hoorn die zelf hebben meegemaakt getroffen te worden door het onverwachte en door de kieren van het alledaagse vielen. Het onderzoek zal worden meegenomen in de uiteindelijke installatie en performance bij HMK in een project dat reflecteert op de relatie tussen stabiliteit, crisis en hoe het onverwachte ons beïnvloedt.

Tamara Kuselman
Tamara Kuselman is een in Argentinië geboren en in Amsterdam gevestigde beeldend kunstenaar. Ze behaalde haar MFA aan het Sandberg Instituut in Amsterdam en was artist-in-residence bij de Jan van Eyck en Delfina Foundation (VK). Haar werken, voornamelijk op onderzoek gebaseerde performances en videowerken, zijn internationaal gepresenteerd, onder meer in Corridor Project Space (NL, 2020), Tegenboschvanvreden (NL, 2019), La casa encendida (ES, 2018), Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (NL, 2016), Frestas Trienal de Artes (BR, 2014) en De Appel Arts Center (NL, 2013). Momenteel bereidt ze nieuw werk voor voor de Bienal de Performance 2021 in Buenos Aires.

Slow burn
De residentie van Tamara Kuselman vormt de afsluiting van HMK’s 2020-jaarprogramma Slow Burn, ontwikkeld door kunstenaars Griet Menschaert en Maja Bekan en curator Miriam Wistreich. Aan de hand van zes hoofdstukken – Space, Navigation, Work, Endurance, Community en Time – bracht Slow Burn een veelheid aan stemmen samen om na te denken over de politiek van de kunstenaarsresidentie en hoe we met zorg en aandacht door het landschap van de kunstwereld kunnen navigeren.

Voor vragen kunt u contact opnemen met office@hotelmariakapel.nl.

Dit project wordt mogelijk gemaakt door: Mondriaan Fonds, Gemeente Hoorn, Prins Bernard Cultuur Fonds.