Inside Archive

Rik Dijkhuizen
permenante installatie: 29 april -16 mei 2021
online onthulling: 1-5 juni 2021

Met Inside Archive plaatst kunstenaar en HMK-alumnus Rik Dijkhuizen een monumentale maar ingetogen gele kubus op de mezzanine van HMK’s mintgroene ontvangstruimte, die de praktijken van care binnen de context van ruimtelijke vormgeving, archivering, en mentaal welzijn verkent. De permanente installatie fungeert zowel als een openbaar archief als een privé-schuilplaats en reflecteert op het idee van het archief als een levend lichaam dat voortdurend zorg nodig heeft, en levende lichamen als archieven die zorgzame toevluchtsoorden nodig hebben om naar terug te trekken in tijden van (persoonlijke) crisis.

A place where we keep safe what we cherish deeply and value most. A place of caring, of memory and thought, around which we commune, learn and talk – or in which we hide and spend time alone, to find solace in soothing seclusion.

Inside Archive probeert twee ogenschijnlijk tegengestelde behoeftes te verenigen in één ruimtelijke interventie. Het archief, dat veelal onttrokken blijft aan de ogen van het publiek, wordt openbaar gemaakt door deze in een toegankelijke constructie midden in de ruimte te plaatsen, waarin en -omheen gebruikers in nabijheid van het archief samenkomen om ideeën en kennis uit te wisselen. Een intiem zitje in de kubus biedt een plek waar in afzondering kan worden ontspannen en bijgekomen; een tijdelijke ontsnapping aan een wereld die sterk geindividualiseerd is en wordt overspoeld met crises, zoals de hutten in bergachtige landschappen voor passerende reizigers die op zoek zijn naar een veilige schuilplaats.

Inside Archive maakt onderdeel uit van het hoofdstuk Time van HMK’s jaarprogramma van 2020 Slow Burn, waarin care centraal stond. HMK nam gelegenheid om het archief (de institutionele tijd) te verzorgen en te reflecteren op de uitdagingen die de (huidige) tijd met zich meebrengt. Daarnaast sluit het project aan op het thema van HMK’s huidige jaarprogramma, On Shelter, waar wordt nagedacht over het bieden van veiligheid en onderdak in uitdagende tijden. Samenvallend met het project­ werkte Dijkhuizen samen met HMK-trainee Tim Kaarsemaker aan het sorteren en organiseren van het archiefmateriaal dat HMK over de jaren heeft verzameld. Zijn bevindingen worden samengebracht in een geschreven introductie en zal online en in de installatie beschikbaar worden gesteld.

Bio
Rik Dijkhuizen (1988) is een beeldend kunstenaar wiens multidisciplinaire werk reflecteert op het te boven komen van (mentale) uitdagingen in een hyperindividualistische samenleving. In zijn scenografische installaties en verbeeldende narratieven gebruikt hij tal van (persoonlijke) referenties en connotaties om toevluchtsoorden voor welzijn te creëren. Deze plekken (topoi) zijn niet helemaal van deze wereld maar voelen gek genoeg vertrouwd aan en bevinden zich ergens tussen herinnering en fictie in. Water is een terugkerend materiaal in zijn werk en zijn lievelingskleur is geel. In 2020 plaatste Dijkhuizen een zwembad-oase in de tentoonstellingsruimte van HMK voor het project Inside Poolside – waar omheen we gedurende de zomer samenkwamen als waterige lichamen.

HMK is tot nader orde gesloten in verband met het coronavirus. In de tussentijd blijven we je betrekken bij onze projecten via onze website en social media kanalen.

Mede mogelijk gemaakt door: Mondriaan Fonds, Gemeente Hoorn