HoTEl
MaRIA
kApeL
 • ResIdeNcy

  ER IS OP DIT MOMENT GEEN OPEN CALL.

  De volgende Open Call is in 2018. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief (linksonder op deze website) en/of bevriend ons op Facebook om op de hoogte gehouden te worden van deze en andere activiteiten van HMK.

  Eén keer per jaar doet HMK een oproep aan kunstenaars en curatoren om een voorstel in te leveren voor een residency periode. Een residency duurt gemiddeld 4 tot 8 weken (NB: de kapel is maximaal vier weken voor een tentoonstelling beschikbaar). Tijdens een verblijf in ons gasthuis ontwikkelen de residenten nieuw werk dat aan het einde van de periode wordt gepresenteerd in de kapel/expositieruimte.

  Wie kan zich aanmelden
  Kunstenaars en curatoren

  Over de residency
  Tijdens het verblijf in ons gasthuis wordt de kunstenaar/groep kunstenaars uitgenodigd om zich te richten op onderzoek, ontwikkeling, uitvoering en het tonen van nieuwe projecten. De duur van de residency is afhankelijk van de aard van het werk, en duurt meestal tussen 4 en 8 weken. De tentoonstelling met het werk van de kunstenaar/groep kunstenaars is open voor het publiek en duurt gemiddeld vier weken.

  Alle residenten kunnen rekenen op
  Vrij gebruik van de hele accommodatie en alle woon/werken faciliteiten (o.a. draadloos internet, wasmachine, basisgereedschap en audio- en videoapparatuur). Voorafgaand aan de residency helpt HMK bij het zoeken van de geschikte financiering, tijdens de residency is er productionele en technische assistentie beschikbaar. Bovendien is HMK verantwoordelijk voor alle uitgaande informatie en promotionele activiteiten in relatie tot de shows, waaronder regionale, nationale en internationale contacten.

  Accommodatie
  Het gasthuis ligt op korte loopafstand van de kapel. Het heeft twee slaapkamers (een grote en een kleine), een grote leefruimte, badkamer en keuken.

  De studio/expositieruimte is ongeveer 9 bij 18 meter, en 8 meter hoog, met 5 grote kerkramen. Blindering voor de ramen en een steiger zijn beschikbaar. De grote binnentuin kan ook worden gebruikt. Houd er rekening mee dat de muren van de kapel ongelijk en vochtig zijn en dus niet erg geschikt om tekeningen op te hangen.

  Financiering
  De residency en gebruik van alle faciliteiten is gratis. Samen  met de kunstenaars zoekt HMK naar aanvullende financiering voor een reis-, verblijf-, en productiebudget. Bedragen hangen af ​​van individuele projecten.

  HMK is op zoek naar
  HMK is op zoek naar innovatieve projecten die volledig gebruik maken van de unieke mogelijkheden die worden geboden. Voorkeur wordt gegeven aan projecten die de context/geschiedenis van Hoorn of omgeving als uitgangspunt nemen om huidige sociaal-politieke vraagstukken te verkennen. De prachtige kapel/expositieruimte leent zich goed voor ambitieuze ruimtelijke projecten, en we geven de voorkeur aan projecten die om wat voor reden dan ook niet (gemakkelijk) ergens anders gerealiseerd zou kunnen worden.

  Zaken om vooraf in overweging te nemen
  – Wij raden je sterk aan om, voorafgaand aan het indienen van een voorstel, je in te lezen in de bredere context van Hoorn en HMK.
  – De voorstellen moeten zich vooral richten op de inhoud van het werk en het proces van werken, wat resulteert in een presentatie in onze kapel/tentoonstellingsruimte. Het is niet de bedoeling reeds bestaande werken te exposeren
  – HMK richt zich niet op residenten die werken met theater of dans als hun belangrijkste medium
  – Realiseer je dat het einde van de residencyperiode een publieke component heeft, bijvoorbeeld een tentoonstelling in de kapel of een andere presentatie. Verwerk dit duidelijk in je plan.
  – Houd rekening met de grootte van de tentoonstellingsruimte! Deze is erg groot en hoog. We zijn op zoek naar projecten/kunstenaars die hier goed mee om kunnen gaan.

  Inschrijfgeld
  Om een aanvraag te kunnen indienen, vraagt HMK een kleine, eenmalige vergoeding van € 15,– per ingediend project. De aanmeldingskosten kunnen worden overgemaakt naar onze PayPal account met het e-mailadres office@hotelmariakapel.nl. De betaalde aanmeldingskosten kunnen niet worden teruggestort. Indien we geen aanmeldingskosten hebben ontvangen, zal de aanvraag niet in onze overweging worden meegenomen.

  Selectieprocedure
  Een kleine selectiecommissie selecteert samen met de artistiek directeur kunstenaars in twee ronden; na de eerste inzending van een kort projectvoorstel, kan er later om meer informatie ten aanvulling van het projectvoorstel gevraagd worden.

  Hoe meld ik mij aan
  1) Lees de info en de aanmeldingsrichtlijnen (zie hier boven)
  2) Vul het aanmeldingsformulier in (Application form)
  3) Maak het inschrijfgeld over naar onze PayPal account met e-mailadres office@hotelmariakapel.nl
  4) Stuur je aanmelding in een ENKEL pdf document naar: call@hotelmariakapel.nl

  Meer informatie? Zie het HMK infopack (afbeeldingen, plattegrond, etc.) Voor vragen over de Open Call stuur een e-mail naar call@hotelmariakapel.nl.