before the transit after the shift


Maria Gondek, Alicja Bielawska
13 april – 10 mei 2014

Voor de tentoonstelling before the transit after the shift zijn kunstenaars Maria Gondek en Alicja Bielawska uitgenodigd om nieuw werk te maken dat reflecteert op de ruimtelijke kwaliteiten van de kapel. Er is een verwantschap te ontdekken in de manier waarop beide kunstenaars met de vervorming van materialen en de analogie tussen object en volume omgaan, wat resulteert in grootschalige installaties van ogenschijnlijke lichtheid. Evenals de titel van de tentoonstelling, die in een eindeloze repetitie herhaald kan worden, verhoudt het werk zich tot een fase tussen beweeglijkheid en stolling, alsof vaste materialen in beweging zijn gezet om enige momenten later weer in de ruimte gestold te worden.

Met haar subtiel desoriënterende installaties speelt Maria Gondek een spelletje met de zintuigen van de toeschouwer. Of het nu een houten vloer is die onverwacht een golvende beweging blijkt te maken, of een aluminium stang die lijkt te zijn gebogen door de vloer en het plafond waaraan die bevestigd is; Gondeks’ werken bezitten een bepaalde vanzelfsprekendheid, alsof ze door de tentoonstellingsruimte zelf zijn gevormd. Voor deze tentoonstelling produceert Maria Gondek een nieuwe installatie die de structuur van een boei als uitgangspunt neemt, en rustig in een verder stille ruimte deint. Alicja Bielawska’s installaties zijn vaak opgebouwd als ruimtelijke tekeningen, waarbij de compositie verandert af- hankelijk van de hoek van waaruit je het werk bekijkt. Alledaagse materialen als ijzeren stangen, doek en gekleurd draad zijn vaak het hoofdingrediënt van haar werken, die vaak de vorm van abstracte structuren aannemen die aan hekwerken, kamerschermen en andere meubelstukken doen denken. Bij nadere beschouwing blijken de werken te zijn ontdaan van het alledaagse, en zijn ze een uitnodiging om de werkelijkheid opnieuw te bekijken. In before the transit after the shift laat Bielawska een nieuwe serie werken zien, bestaand uit gedeeltelijk met stof beklede, tent- vormige frames, die betrekking hebben op begrippen als licht, transparantie en schaal.