ExtRaVaGanZA en SaunA


1 oktober 2017
Paralela, Curitiba, Brazil

In september/oktober 2017 ging HMK-directeur Irene de Craen naar Braziliƫ voor een onderzoeksperiode. Op 1 oktober vond in Paralela in Curitiba, in samenwerking met partnerorganisatie Galeria Farol, twee evenementen plaats.

Met EXTRAVAGANZA kregen lokale kunstenaars de kans om hun portfolio te presenteren en lopende projecten met deelnemers aan het evenement te bespreken.

Gevolgd door dit was SAUNA: A hot talk with Irene de Craen and Keila Kern. Hier sprak Irene de Craen over non-profitinstellingen in Nederland en haar huidige onderzoek Undercurrents dat de relatie tussen historische en hedendaagse vormen van beweging zoals kolonialisme, handel en migratie, alsook de infrastructuur en betekenis van mobiliteit in het culturele veld onderzoekt. Keila Kern, doctor in Visual Poeticas bij ECA USP, presenteerde haar onderzoek 20 days of barely slept night. De presentatie verkende kritisch denken en strategieƫn in de kunst, in het bijzonder twee gevallen van artistiek verzet door Marcel Broodthaers.