Hotel Maria Kapel bestaat 15 jaar! Steun ons!

Dit jaar bestaat Hotel Maria Kapel 15 jaar. Met plezier blikken we terug op de vele kunstenaars die voor een periode verbleven in het gasthuis en hun werk toonden in de historische kapel.

Hotel Maria Kapel is een artist-in-residence, tentoonstellingsruimte en cinema; een plek die zich inzet om kunstenaars te ondersteunen in de productie van nieuw werk. Het programma brengt het publiek dichter bij de hedendaagse kunstenaarspraktijk en de onderwerpen die door hen onderzocht worden.

Terugblik
De afgelopen jaren heeft Hotel Maria Kapel een rol gespeeld in de loopbaan van tal van nationale en internationale, bekende en minder bekende kunstenaars. Kunstenaars als Raúl Ortega en Batia Suter bijvoorbeeld, hadden in de vroege dagen van Hotel Maria Kapel een residency-periode en zijn sindsdien uitgegroeid tot internationaal bekende kunstenaars. Mounira al Solh verbleef in 2006 bij HMK en heeft sindsdien tentoongesteld op documenta 14 en had net een solotentoonstelling bij The Art Institute of Chicago.

Een terugblik is natuurlijk niet compleet zonder Nimbus II, het inmiddels wereldberoemde werk van Berndnaut Smilde, waar een heuse wolk werd geproduceerd binnen de muren van Hotel Maria Kapel. Sindsdien heeft de kunstenaar internationaal furore gemaakt en staat hij volop in de belangstelling als de ‘wolkenkunstenaar’, recentelijk nog met een spraakmakende installatie bij The Armory Show in New York.

Berndnaut Smilde, Nimbus II, 2012

Berndnaut Smilde: ‘HMK maakte het op dat moment mogelijk voor mij een idee te testen dat achteraf alles betekend heeft.’

Vooruitblik
We zijn trots op 15 jaar Hotel Maria Kapel maar we kijken ook graag vooruit. Momenteel voeren we een inhoudelijke koers onder de naam Undercurrents. Met deze programmalijn onderzoekt HMK de relatie tussen historische en hedendaagse vormen van beweging zoals kolonialisme, handel en migratie, alsook de infrastructuur en de betekenis van mobiliteit in het culturele veld. Meer dan ooit is het nodig om deze maatschappelijke discussie te voeren, de sporen van het verleden bloot te leggen en daar lering uit te halen. Wij geloven dat HMK met Undercurrents hieraan een bijzondere bijdrage levert.

Help ons om deze ambities te realiseren!

Steun ons
Met jouw hulp kan HMK kunstenaars de gelegenheid blijven geven om nieuw werk te produceren. We worden hierin weliswaar financieel ondersteund door het Mondriaan Fonds en de Gemeente Hoorn, maar zijn daarnaast aangewezen op andere vormen van geldelijke steun om ons programma te kunnen realiseren en onze tentoonstellingen gratis toegankelijk te houden. Jouw steun is dus van vitaal belang om ook in de toekomst bijzondere kunstprojecten te kunnen blijven realiseren! Je kunt op verschillende manieren bijdragen aan de toekomst van HMK: door middel van een eenmalige of periodieke donatie of door onze Vriend te worden.

Lees verder om de mogelijkheden voor jou te verkennen.

* Foto: archiefbeelden uit: Book Hotel Maria; Hotel Mariakapel 2006-2003 
Links: Raúl Ortega, The Last Supper, happening during opening, 2003
Rechts: Batia Suter, overzichtsfoto van installatie in Hotel Maria Kapel, 2004