nOteS fRoM A trEmBliNG comMuNIty iN a WiLfUl staTE oF fluX

Tomás Bartoletti, Oliver Bulas, Season Butler, Coletivo Kókir, Maurits Koster, Judith Lavagna, David Magnus, Mahony, Gerald Mandl, Luz Peuscovich, Pablo Pijnappel, Esper Postma, Aiko Tezuka, Leo Zhao…

Tentoonstelling: 8 september – 20 oktober 2018
Gratis toegang

Geïnspireerd op de ideeën van dichter en filosoof Édouard Glissant (1928-2011) richt Notes from a trembling community in a wilful state of flux zich op de beweging en veelzijdigheid van taal, culturele identiteit en de productie van kennis.

Met zijn boek Poetics of Relation (1990) biedt Glissant antwoorden op de meest relevante vraagstukken van onze tijd. ‘In plaats van vaste plaatsen van herkomst biedt hij plekken van verbintenis waar meerdere geschiedenissen en manieren van zijn naast elkaar kunnen bestaan. In plaats van wortels biedt hij het dynamische proces van creolisering, een poëtica gedefinieerd door zijn openheid tot transformatie. In plaats van een wereld van naties, biedt hij de archipel, een beeld van de wereld waarin we allemaal verbonden zijn terwijl we verschillend van elkaar blijven.’[1] Een van de leidende principes in het denken van Glissant -en in deze tentoonstelling – is het idee van ondoorzichtigheid (opacité). In tegenstelling tot transparantie verwelkomt ondoorzichtigheid het onvertaalbare en het onbekende. Glissant claimt het ‘recht op ondoorzichtigheid’ en nodigt mensen uit om datgene te accepteren wat ze niet begrijpen.

Notes from a trembling community… experimenteert met verschillende manieren van productie en het verhouden tot elkaar door samen te werken en het proces van het maken van tentoonstellingen anders vorm te geven. De basis voor het project ligt in een woonhuis in Berlijn waar een fluctuerende groep kunstenaars, sociale wetenschappers, kinderen, muzikanten, curatoren en denkers afgelopen juli is samengekomen. Hier werd dagelijks een maaltijd gedeeld en is een proces van onderzoek gestart met betrekking tot de poëtische grenzen die ons scheiden en verbinden. Sindsdien is de uitnodiging om bij te dragen aan het project verder uitgebreid naar een netwerk van vrienden en gelijkgestemden van over de hele wereld.

De installatie bij HMK is niet bedoeld als de laatste fase van het project, maar als een volgende stap in een langere dialoog waarbij de ideeën van Glissant worden gebruikt als methodologie en waarbij meerdere stemmen met elkaar verbonden worden zonder dat zij hun eigenheid verliezen. Notes from a trembling community… kan gezien worden als een vierdimensionale archipel die het publiek de mogelijkheid biedt om hun eigen verbanden te leggen door middel van work-in-progress, geluid, video, performance, beelden en ideeën.

Deze tentoonstelling maakt onderdeel uit van het onderzoeksplatform Undercurrents dat is ontwikkeld door voormalig artistiek directeur Irene de Craen. Undercurrents onderzoekt de relatie tussen historische en hedendaagse vormen van beweging zoals kolonialisme, handel en migratie, alsook de infrastructuur en betekenis van mobiliteit in het culturele veld. Bezoek undercurrents.nl voor meer informatie.

Bij deze tentoonstelling is een Studio Note gepubliceerd die online kan worden gedownload of kan worden gekocht in onze shop.

Fotografie: Jenny Wolka

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en Gemeente Hoorn.