Arvo Leo filmprogramma

18 juli, 19.00-22.00 uur
Arvo Leo filmprogramma

19.30: vertoning The Orchids/Had the Look of Flowers That Are Looked At (2018) en Two Gardens (2019)
20.00: korte vragenronde en pauze
20:30: vertoning Fish Plane, Heart Clock (full feature film, HD video, 60 min., 2014)

Gratis toegang
Laat ons weten dat je komt door een mail te sturen naar cinema@hotelmariakapel.nl

Als onderdeel van de tentoonstelling Sun Windows Moon Tendrils van Arvo Leo organiseert Hotel Maria Kapel [HMK] een speciaal filmprogramma op 18 juli. Een selectie van drie films wordt vertoond, gevolgd door een korte vragenronde met de kunstenaar: The Orchids/Had the Look of Flowers That Are Looked At en Two Gardens, die beide onderdeel zijn van de tentoonstelling, en Leo’s film Fish Plane, Heart Clock.

Fish Plane, Heart Clock is een film die viert en reageert op het werk van de Inuit jager Pudlo Pudlat (1916-1992) die op latere leeftijd kunstenaar werk. Gedurende lange tijd leefde Pudlo Pudlat een traditioneel semi-nomadisch leven op Baffin Island in het Canadese Noordpoolgebied. Uiteindelijk, in de jaren veertig, verhuisde hij na een jachtverwonding naar de nederzetting Kinngait (Kaap Dorset), waar hij begon met het maken van tekeningen. In de loop van de volgende dertig jaar produceerde Pudlo meer dan 4000 tekeningen en schilderijen met grafiet, viltstiften, kleurpotloden en acrylverf; veel daarvan zijn nooit tentoongesteld.

Tweeëntwintig jaar na de dood van Pudlo reisde Arvo Leo naar Kinngait om een lente bij hen door te brengen. In Fish Plane, Heart Clock worden veel afbeeldingen van Pudlo’s tekeningen getoond samen met filmische tableaux en documentaire beelden die gefilmd zijn door Arvo Leo toen hij in Kinngait woonde. Arvo portretteert het dagelijks leven van een gemeenschap in seizoensovergang en roept tegelijkertijd op subtiele wijze de surrealistische en raadselachtige energie op die inherent is aan de kunst van Pudlo.

Fish Plane, Heart Clock is naast een lyrische viering van Pudlo’s werk ook een realistisch en magisch realistisch document van het hedendaagse leven in Kinngait. Wat ons wordt getoond, is niet helemaal echt, en het is ook niet helemaal fictief. Het is geen kunstenaarsdocumentaire, geen etnografische film, geen structuralistische film; het bestaat ergens tussen deze genres in, waardoor sommige van hun stijlfiguren en methoden worden ondermijnd en versmolten. Fish Plane, Heart Clock is een lichaam waarvan de lichaamsdelen werden ontdekt door onderzoek, veldwerk en improvisatie en genaaid samen met montage.

Afbeelding: Film-still from Fish Plane, Heart Clock (2014) showing a drawing by Pudlo Pudlat, A Good Catch (1980), National Gallery of Canada; and four walrus penis bones (multiplied). Film-still courtesy of the artist. Drawing © Dorset Fine Arts.

Mede mogelijk gemaakt door: Mondriaan Fonds, Gemeente Hoorn, Canada Council for the Arts, Stichting Stokroos.