working potatoes: audiovisual memory

Vibe Overgaard en Emilia Bergmark
26 februari – 7 maart 2020
Donderdag – zaterdag 13.00-17.00 uur

‘Working Potatoes’ was een performatieve dinerlezing op 22 februari 2020 aan een uitgebreid gedekte tafel in de Mariakapel. Drie gangen, allen bestaand uit het traditionele arbeidersgewas, de aardappel, werden geserveerd aan de tafelgasten. Een werkbank en krukken aan weerszijden van de tafel waren gereserveerd voor de zogenaamde werkers – medewerkers van HMK en deelnemers aan het programma – als weerspiegeling van de constant veranderende posities van mensen in verschillende (werk) contexten.

Tijdens het avondmaal werden de aanwezigen verteld over de revolutionaire geschiedenis van de Europese aardappel en werden ze uitgenodigd na te denken over de manier waarop werk ons leven en verlangens structureert binnen het kapitalisme. De eerste gang bestond uit een zelfgemaakte aardappelkroket met bladgoud, geïnspireerd op het eigen recept van Marie Antoinette. Deze gang werd aangevuld met het geanimeerde levensverhaal van ‘Potato the Great’. De tweede gang, een compositie van verschillende stamppotten, gerangschikt als industriële en biologische landbouwpercelen met in het midden een stuk kerkvormige kaas, werd aangevuld met een performance-lezing door Vibe Overgaard over werk, onroerend goed en een case study van de ‘Opperdoeser Ronde’ – een lokaal en beschermd aardappelras dat geoogst wordt in een straal van 1,5 km rond de kerk in het dorp Opperdoes. De laatste gang, ‘Appel en Aardappel’, bestond uit een sculpturaal gearrangeerde gebakken appel, geroosterde aardappelchips en een shot wodka, geserveerd in een gekoeld aardappelglas. Het dessert, een speciaal gearrangeerde versie van Rihanna’s hit ‘Work’ tot gregoriaans werklied, werd gezongen door Merve Kılıçer, Dagmar Bosma, Nadia van Essen en Bergur Thomas Anderson.

Tot 7 maart is de installatie in de kapel te zien als een audiovisuele herinnering aan de avond. Het videowerk ‘Potato the Great’ is te zien in de HMK cinema.

Van januari tot maart 2020 nodigt Hotel Maria Kapel kunstenaars uit om na te denken over het onderwerp werk. Hoe we werken, wat het voor ons betekent en waarom we zoveel werken. Vibe Overgaard en Emilia Bergmark zijn de eerste artists-in-residence die het onderwerp behandelen via de performatieve dinerlezing ‘Working Potatoes’.

‘Working Potatoes’ is onderdeel van het jaarprogramma ‘Slow Burn’ van Hotel Maria Kapel. Gedurende dit jaar van reflectie en omleiding vraagt de instelling hoe we (institutionele) praktijken en ruimten voor zorg en aandacht kunnen bouwen binnen de grenzen van een exploitatief systeem, waarmee we allemaal medeplichtig zijn

.

Fotografie: Bart Treuren