Art History School; Verstrooide Vrienden

een interactieve kunstgeschiedenislezing, reagerend op Minne Kersten’s tentoonstelling Constant Companion, verzorgd door Matisse Huiskens (in het Nederlands)
7 mei, 17:00, via HMK’s Instagram Live
–> online publicatie op Youtube

Na maanden weg van onze vrienden, in isolatie, na talrijke pogingen onszelf binnenskamers af te leiden, verlangen we niet allemaal naar een een manier om te ontsnappen? Kunnen we verpozing vinden in kunst terwijl onze dierbaren zelf ook afgeleid (of anderszins afwezig) zijn?

Vertrekkend vanuit een houtsnede van Albrecht Dürer (een Duitse schilder, drukker en theoreticus die leefde van 1471 tot 1528) reist deze lezing door de tijd. We gaan naar verschillende plaatsen, onder andere Madrid, en komen uiteindelijk aan in Hoorn, in de tentoonstelling Constant Companion van Minne Kersten, bij Hotel Maria Kapel. 
 
In de besproken kunstwerken staat het verleggen van aandacht centraal. Wanneer we zeggen dat iemand afgeleid is, dan heeft dat een negatieve bijklank. Maar hunkeren we niet vaak ook naar afleiding? In deze Art History School lezing draait het om kunst die hetzelfde kan doen als een weekendje weg, de kroeg, of het doorbrengen van tijd met dierbaren die ver weg zijn. 
 
Bezoek ons op Instagram Live op vrijdag 7 mei om 17.00 uur of houd komende week onze website en social media in de gaten voor de publicatie van de registratie van deze Art History School -die zonder publiek gehouden zal worden.
 
 
Matisse Huiskens promoveert aan de Universiteit van Amsterdam en de universiteit van Salerno, Italië, op de verschillende identiteiten van de geëmigreerde Italiaanse kunstenaar Fred Carasso (1898-1969) in Brussel en Amsterdam. Als criticus levert hij bijdragen aan verschillende tijdschriften en is hij secretaris van de Nederlandse afdeling van AICA. Hij werkt regelmatig samen met hedendaagse kunstenaars, meest recent met Nina Glockner en Mercedes Azpilicueta. De komende jaren is hij research fellow bij het Koninklijk Nederlands Instituut in Rome. 
 
Afbeelding: Albrecht Dürer, De Heilige Antonius bezoekt Paulus de Kluizenaar in de wildernis,
1503-1504, houtgravure op papier (gedraaid)