On Shelter: year programme 2021

HMK kondigt met trots het nieuwe jaarprogramma en artists in residence aan voor het komende jaar. De kunstenaars zijn geselecteerd middels een open call die in de lente van 2020 werd uitgezet: Ganesh Nepal (NP), Setareh Noorani & Matt Plezier (NL), Minne Kersten (NL), Danai Giannoglou (GR), Alina Lupu (RO), Ada Patterson (BB), SX Juul (DK).


On Shelter
Sinds de eerste woorden ervan op papier kwamen is het 2021-jaarprogramma van HMK steeds urgenter geworden. Het nodigt kunstenaars en cultuurbeoefenaars uit om na te denken over waar en hoe we kunnen schuilen en opgevangen kunnen worden. Waarvoor hebben we onderdak nodig en hoe zouden onze (nieuwe) onderkomens eruit zien? In hoeverre is onderdak zoeken/bieden politiek? Kunnen we ons schuilplaatsen voorstellen die poreus zijn, spiritueel, die relaties en uitwisselingen aangaan met verschillende werelden? Wat zouden onze werelden kunnen zijn? HMK en haar artists in residence onderzoeken komend jaar de noties van thuis en veiligheid, moederschap en reproductieve arbeid, klimaatrampen en transheid en slaap.

Hotel Maria Kapel is gebouwd als kapel van een 16e-eeuws klooster. Eeuwenlang functioneerden kloosters als middeleeuwse ‘schuilplaatsen’ en centra voor ‘intellectuele vooruitgang’. Ze boden een toevluchtsoord, ze verwelkomden mensen om te studeren, ze runden ziekenhuizen en scholen – maar kloosters waren ook hermetische vertegenwoordigers van de kennis van de elite, gemeenschappen met de strengste gedragscodes, van het verschil tussen goed en kwaad; ruimtes voor zorg en aandacht zijn tevens vertegenwoordigers zijn de keerzijde ervan.

Hoewel kunst ons misschien onderdak heeft beloofd, bieden onze kunstwerelden er zelden een. Onze musea, scholen, galleries, maar ook bibliotheken, zwembaden, parken, straten, bussen, badplaatsen, bergen en bossen, darkrooms, kledingwinkels en onze huizen – ze beschermen en bedreigen ons allemaal, trekken en vormen ons tot gehoorzaamheid, ze omhelzen, intimideren, ze verwerpen ons. Seculiere heiligdommen, kapitalistische havens, veilige plekken om naar uit te wijken. Hoe kunnen we ook met en over de artistieke praktijk denken als een veelheid van weefsels en disposities? Door de draden op te pakken en te ontrafelen blijft HMK’s 2021-programma On Shelter reageren op urgente kwesties ter ondersteuning van de artistieke praktijk.

Nieuwe soorten residencies
Met dit nieuwe programma introduceert HMK drie nieuwe soorten residencies: de langetermijn-residency, de curatoriële residency en de mentorschaps-residency. Deze zijn ontwikkeld op basis van de inzichten die HMK in 2020, het ‘jaar van reflectie en heroriëntatie’, heeft opgedaan. De langetermijn-residency nodigt bewoners uit om een ​​project te ontwikkelen in relatie tot de gemeente Hoorn en haar inwoners. De mentorschaps-residency nodigt een kunstenaar uit om een ​​jaar lang in dialoog te gaan met het team van HMK om hun praktijk op afstand te ontwikkelen. De curatoriële residency nodigt een pas afgestudeerde curator van het curatoriële programma van de Appel uit om een ​​zomertentoonstelling te ontwikkelen in de kapel van HMK.

Als geheel wil het programma actief de relatie aangaan met de lokaliteit en gedurende het jaar een mix van toegankelijke en experimentele artistieke projecten bieden. In 2021 zal HMK jonge beoefenaars en hun projecten huisvesten, waarbij het zwaartepunt geleidelijk verschuift van een een instelling van ‘verzorging’ (care) naar een structuur voor ondersteuning (support). Om de internationaliteit van gemeenschappen van culturele werkers in Nederland te benadrukken, nodigde HMK voor 2021 uitsluiten nationale en internationale beoefenaars uit die in Nederland zijn gevestigd.

HMK is tot nader orde gesloten, in verband met het coronavirus. In de tussentijd blijven we je betrekken bij onze projecten via onze website en social media kanalen.

Facebook
Instagram
Youtube

Mede mogelijk gemaakt door: Mondriaan Fonds, Gemeente Hoorn