Arie de Fijter; narrated walk along seven churches

Zaterdag 17 juli, 31 juli, 14 augustus, 28 augustus.
15.00 uur, ontmoetingspunt Hotel Maria Kapel
Ga naar het Facebook evenement

In het verlengde van zijn werk dat momenteel te zien is in Hotel Maria Kapel, nodigt Arie de Fijter je uit voor een verhalende wandeling langs de zeven kerken in het stadscentrum van Hoorn. Op basis van een eenvoudige methode worden deelnemers stille bemiddelaars die informatie aan elkaar doorgeven. Gedurende deze collectieve kettingreactie verschijnen de rijke monumenten van Hoorn als getuigen van voormalige koloniale banden die in tijden van secularisatie niet goed lijken te verouderen.

Praktisch
De wandeling maakt onderdeel uit van de tentoonstelling Missing Homes, gecureerd door Danai Giannoglou, en duurt 40 minuten tot een uur. Aansluitend kan er een drankje gedronken worden bij HMK en kun je de tentoonstelling bezoeken. Reserveren is niet nodig.

Binnen zijn interesse in architectuur speelt Arie de Fijter (geboren in 1986) graag met de representatie methodologie├źn van het vak, denk aan maquettes, technische tekeningen en cartografie. Zijn persoonlijke werk neemt de vorm aan van objecten of afbeeldingen die verwijzen naar de setting waarin ze zijn geplaatst. Hij beschouwt miniaturisatie als een strategie om onze complexe leefomgevingen tastbaar te maken en hun verhalen te delen. Vaak worden deelnemers actief betrokken bij deze handeling van delen. De eenvoudige ervaring van het verblijven in bebouwde omgeving terwijl er actief op wordt gereflecteerd dient ertoe de vanzelfsprekendheid van architectuur te doorbreken en onze dagelijkse relatie ermee te achtervragen. Arie heeft sinds 2009 een MA in Architectuur en studeerde in 2017 af aan Studio for Immediate Spaces op het Sandberg Instituut.

Afbeelding: Doopsgezinde kerk te Hoorn, 1865 uit de collecties van de Universiteit van Amsterdam, https://hdl.handle.net/11245/3.20192   

Mogelijk gemaakt met hulp van: Mondriaan Fonds, Gemeente Hoorn, Stichting Stokroos, Stichting Zabawas, met dank aan de Appel, Amsterdam en Woninginrichting Aanhuis, Hoorn